0

Б итката между британците Тайсън Фюри и Антъни Джошуа в тежката категория на професионалния бокс в крайна сметка ще се състои, стана ясно от публикация на мениджмънта на последния в Туитър. 

Според новата информация, условията на Фюри са приети и двубоят ще бъде проведен на 3 декември. Циганският крал ще прибере 60% от приходите, Ей Джей ще се задоволи с 40%.

Мениджърската агенция 258MGT обяви, че двамата са спрели временно разговорите след смъртта на кралица Елизабет Втора, но днес стана ясно, че всичко вече е уточнено. 

Детайлите все още не са известни, но миналата седмица шампионът по версията на Световния боксов съвет (WBC) Фюри каза, че предлага 40 процента от приходите на претендента за титлата Джошуа.

"Няма с какво да се извини, ще приеме. Не може да каже, че съм го прецакал и съм дал 20 или 30 процента. Предложих на неговите хора 40 процента и им казах или да приемат, или да изчезват", каза Фюри.

Еди Хърн, промоутър на Джошуа, обяви по-рано, че би приел само сериозна оферта от непобедения до момента Фюри, който очевидно е решил да зачеркне плановете си за оттегляне. Той обяви това след победата над Дилиън Уайт пред 90 хиляди на "Уембли".

Първоначално Фюри се надяваше да сключи сделка за битка с Олександър Усик, който носи поясите на WBA, WBO и IBF. 

Украинецът обаче бе категоричен след победата над Джошуа миналия месец, че не възнамерява да се боксира повече тази година.

Евентуална битка между Фюри и Усик през 2023 ще бъде за абсолютен шампион в тежката категория, стига британецът да бие Джошуа и да запази пояса си. 

Но Битката за Британия между Фюри и Джошуа е най-голямото зрелище в бокса в момента и никой дори не може да даде прогнозна цифра за очакваните огромни приходи. „Със сигурност - мисля, че знаете – това е най-голямата битка, най-доходоносната битка в бокса в момента! Безспорно!“, каза Хърн.

„Мисля, че е невъзможно да се даде число. Няма определени суми за тази битка, но със сигурност ще счупи рекорди навсякъде“, категоричен е мениджърът.

В. „Сън“ все пак спомена на първо време сумата от 70 милиона паунда (80,5 млн. евро), която двамата съперници ще си поделят в договореното съотношение 60% (Фюри)-40% (Джошуа). Тя, обаче, със сигурност ще набъбне значително от приходите от тв права и т. н.

За домакин на боя се споменава стадион „Принсипалити“ в Кардиф (познат повече като „Милениъм Стейдиъм“), който е с капацитет 75 400 места.