0

Т рима японски състезатели и един треньор са дали положителен тест за КОВИД-19 на Световното първенство в понеделник, съобщиха от федерацията по лека атлетика на страната, като общият брой на случаите в делегацията достигна 15.

Спринтьорът Юки Коике е заразен и пропусна сериите на 200 метра при мъжете, докато Шунсуке Изумия и Такаюки Кишимото бяха заявени за 400 метра с препятствия и 110 метра с препятствия при мъжете, но отпаднаха.

Като предпазна мярка, останалите членове на японската делегация не споделят общи пространства с други делегации, казаха от федерацията.

Организаторите задължиха всички служители, технически и медицински, както и представителите на медиите да носят маски в закрити пространства на фона на "повишаване на случаите на КОВИД-19 сред акредитираните".

Спортистите и служителите на отборите също са длъжни да носят маски в своите помещения за настаняване и закрити места за хранене и отдих. Силно препоръчително е състезателите да имат маски и на закрито преди стартовете, ако това не пречи на тяхната подготовка или възстановяване", се казва в изявление на домакините.

Първенството донесе втора световна титла на 1500 м за двукратната олимпийска шампионка Фейт Кипиегон от Кения. Тя финишира за 3:52.96 мин., Гудаф Цегай от Етиопия и британката Лора Мюър, които бягаха с нея до последните 300 метра, взеха сребро и бронз съответно с 3:54.52 и 3:55.28.

Кенийката, която взе световната титла и в Лондон 2017 и сребро в Доха 2019, година след като роди, дойде при Юджийн с най-добро време за годината, което записа на същата писта през май. 

"Благодарна съм за втория си златен медал. Знаех, че ще бъде бързо бягане, така че бях добре подготвена за това. Сега наистина искам да запиша нов личен рекорд", каза победителката.

Олимпийският шампион на 3000 метра стипълчейз Софиан Ел Бакали (Мароко) взе световната титла при мъжете с тактическо бягане и фантастична последна обиколка с атака във финалните метри. Времето му 8:25.13 минути е най-слабото за победител в историята на световните първенства, но промени някои статистики. За първи път от Рим 1987 атлет, който не е роден в Кения печели световната титла. През 2003-а и 2005-а Сайф Саид Шахийн взима злато за Катар, но той е роден в Кения под името Стивън Чероно.

В Юджийн подгласници на Ел Бакали станаха Ламеча Джирма (Етиопия) с 8:26.01 и двукратният шампион от Лондон 2017 и Доха 2019 Консеслус Кипруто (Кения) с 8:27.92 минути.

Имаше куриозен момент по време на първата обиколка, когато групата беше принудена да избегне оператор, който стоеше в средата на пистата с гръб към състезателите.

Двукратната олимпийска шампионка Нафисату Тиам (Белгия) спечели втора световна титла в седмобоя при жените в Юджийн с 6947 точки, втора остана Анук Ветер от Нидерландия, трета е 21-годишната американка Ана Хол с 6755 точки.