0

Т алантливата Белослава Кръстева спечели бронзовия медал от Световното първенство по класически шахмат за жени до 20 г, което се проведе в Мексико Сити. Решаваща за класирането на нашата красавица бе загубата в последната партия от Кандера Гуекамбуру (Арж). Независимо, че игра с белите Кръстева и имаше нужда и от реми за титлата, но тя допусна нелепа загуба на 54-ия ход.

Това бе и първото поражение за Белослава на световното. Така тя завърши с 8,5 т, колкото събра и Гуекамбуру, а и американката Кариса Ип, която надви в последната партия Триша Каниямарала (Ирл). Гуекамбуру обаче взима златото, защото има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева. Американката е с 1 точка и остава втора, а българката е трета защото взе само едно реми от срещите си с двете си конкурентки.

Въпреки това третото й място е пореден голям успех за българския шахмат, след среброто на Нургюл Салимова от Световната купа за жени в Баку през август.

"Играх добра партия и направих груба грешка и после нямаше какво да направя. Много е важно как си разпределяш силите, защото турнирът е доста дълъг, почти две седмици под непрекъснато напрежение.

Мотивирана съм, ще работя здраво, ще играя силни турнири, догодина пак ще се явя на световното и ще се опитам го спечеля и ще се опитам да се класирам напред и в професионалния женски шахмат", заяви Кръстева пред БНТ.

"Голяма гордост и радост от спечелването на бронзов медал от Белослава. Това е един успех, който се базира на много труд, усилия, работа през годините и на любов към шаха", сподели и баща й Людмил Кръстев.

19-годишната шахматистка от своя страна благодари на баща си за подкрепата и разказа, че той е причината да се занимава с шахмат.

"Той ми показа как се местят фигурите, той ме запали, в началото ме биеше и бях много разстроена от този факт, и исках да го победя, така се запалих и тръгнах да тренирам", разказа още Белослава.