0

След като падаше с два сета и съперникът му Алиасим имаше мачпойнт, Даниил Медведев успя да възкръсне навреме, да докара 1/4-финала до пети сет и да се класира на полуфинал срещу Циципас. Това бе петата петсетова победа в кариерата на Медведев. За класирането си на полуфинала той спечели и 895 000 долара от наградния фонд на турнира.

Руснакът триумфира след 4 часа и 42 минути с 6-7(4), 3-6, 7-6(2), 7-5 и 6-4 и е на 2 победи от втори турнир от Големия шлем в актива си. Крайната победа на Australian Open ще го направи 27-мият тенисист, който измества от №1 в ранглистата Новак Джокович.

Московчанинът ще изиграе петия си полуфинал в турнир от Големия шлем в петък срещу Стефанос Циципас, в повторение на двубоя отпреди година на същото ниво на състезанието.

В първите 2 сета Медведев изглеждаше като пълната противоположност на това, което се очаква от шампион от Големия шлем. Той бе пробит при сервис в единадесетия гейм, върна си с 4 непредвизвикани грешки от своя съперник, за да стигне до „внезапна смърт“. За да загуби тайбрека, а също и първия си сервис от втория сет.

Алиасим имаше предимството на резултата, а също и подкрепата на публиката.

Световният номер две и победител в US Open играеше за първи път на Род Лейвър Арена, къето други играха своите мачове от години.

Медведев, който беше пропуснал сетове във втория кръг срещу Ник Кириос, когато се изправи срещу публиката, а също и на осминафинала срещу Максим Креси, плати за умората си с кинезиолентови превръзки върху крака му.

Алиасим, който разчита на Тони Надал като технически сътрудник, взе втория сет и принуди съперника си да се спасява епично.

Само веднъж в кариерата си е успял да преодолее такъв неблагоприятен резултат – в третия кръг на последния Уимбълдън с Марин Чилич.

Третият сет беше решен с тайбрек, а ръководството на турнира допусна нов организационен гаф, като не затвори покрива над корта, въпреки заплахата от дъжд, и реши да го стори при 2-1 за Медведев в тай брейка.

Московчанинът не се разконцентрира, въпреки обстоятелствата и положи първата тухла към обрата. А на плещите на Оже-Алиасим сякаш започна да тежи незавидната слава на губещ, която го преследва с 8-те загубени ATP финала.

Само пенсионираният Жулиен Бенето подобрява тази цифра – 10 изиграни финала, всичките загубени.

Медведев имаше точка за пробив при 4-4 в четвъртия сет, но съперникът му реши проблема с мощни удари, като веднага след това получи полуфинална топка благодарение на двойна грешка.

След това ученикът на Жил Сервара закова 3 победни удара в демонстрация на шампионския ген, какъвто малцина притежават. Така вместо победа на северноамериканеца, се стигна до равенство 2-2 в сетовете.

Резултатът в мача можеше да бъде различен, ако Алиасим се беше възползвал от една от трите опции за „брейк“ във втория гейм. 21-годишният Феликс си плати скъпо за липсата на опит, веднага след като направи двойна грешка, която му коства елиминирането. 

Получи последен шанс с равенството 4-4 гейма, но когато Даниил помирише победата, той се насочва стръвно към плячката си.

Медведев призна след мача, че е на ръба на физическите си сили. „Виждам на екрана, че направих 90 спринта. Наистина ли? 4 часа 40 минути на корта - каква е тази статистика? На мен ми не струва, че направих 175 спринта“, каза Медведев пред Eurosport.

След мача на въпрос на бившия №1 в света и победител в 4 турнира от Големия шлем Джим Къриър как е успял да обърне мача при 2 сета преднина и мачпойнт за съперника, Медведев предизвика смесена реакция от публиката, която и без това не го долюбва заради изпълненията му срещу местния любимец Кириос.

Сега той напомни за Джокович, чието име извиква противоречиви чувства сред австралийците след скандалното му депортиране от страната заради отказ от ваксинация. „Не знам дали хората ще харесат отговора, но си казах „какво би направил Джокович и как ще се справи с тази ситуация“, отговори Медведев. „Изобщо какво би направил някой от големите шампиони като Новак, Надал или Федерер, които са спечелили толкова много мачове в подобни ситуации“.