0

Т ийнейджърът Холгер Руне поднесе най-голямата изненада при мъжете от началото на Откритото първенство на Франция. Той постигна победа със 7:5, 3:6, 6:3, 6:4 над поставения под номер 4 в схемата Стефанос Циципас. Успехът осигури на датчанина класиране за четвъртфиналите на надпреварата.

19-годишният Руне, който за пръв участва в основната схема на турнирa в Париж, показа игра на изключително високо ниво и закономерно надигра Циципас. 

Стефанос през миналата година игра във финала на "Ролан Гарос", който загуби в пет сета от Новак Джокович. 

Решителният момент в мача дойде в шестия гейм на третия сет, когато Руне направи пробив на нула и поведе с 4:2. Това допълнително мотивира датчанина и в четвъртия сет той постоянно достигаше до точки за пробив при сервис на Циципас. Това му даде аванс от 5:2 гейма и възможност да сервира за място на четвъртфиналите.

Тук обаче липсата на опит у Руне се прояви и Циципас взе два поредни гейма на нула, за да намали на 4:5. Стефанос достигна и до три точки за пробив за изравняване на геймовете в сета, но с отличен сервис датчанинът спасяваше тези възможности и успя да затвори мача още при първия си мачбол.

На четвъртфиналите Руне ще играе с друг представител на Скандинавия - норвежеца Каспер Рууд. Поставеният под номер 8 в схемата Рууд се справи неочаквано лесно с 6:2, 6:3, 3:6, 6:3 с поляка Хуберт Хуркач за 2 часа и половина игра.

Рууд имаше проблеми единствено в третия сет, в който допусна пробив за 2:4, но през останалото време контролираше спокойно играта. Хуркач пък направи 39 непредизвикани грешки в мача срещу едва 19 за норвежеца, което наклони везните в полза на скандинавеца.

За 23-годишния Рууд това е първо класиране на четвъртфинал в турнир от "Големия шлем", като това е петото му участие в основната схема в Париж.

За 1/4-финалите се класира и поставеният под номер 7 в схемата Андрей Рубльов, след като съперникът му Яник Синер от Италия се отказа заради контузия на лявото коляно. Руснакът, който се състезава под неутрален флаг, водеше с 1:6, 6:4, 2:0, когато италианецът не успя да продължи срещата. Двамата играха час и 23 минути на корта, а това е стара контузия на Синер, която се обади по време на мача.

В следващия кръг Андрей Рубльов чака победителя от мача между сънародника си Даниил Медведев и Марин Чилич.