0

С ловенецът  Примож Роглич е сигурен победител в Джиро д'Италия при това само с 14 секунди преднина пред досегашния водач в главното класиране Герант Томас след приключването на предпоследния 20-ти етап.

След над 3000 км в дъжд и пек през последните 3 седмици, всичко се реши в планинския часовник днес  – 18,6 км по баирите във Фриули между Тарвизио и Монте Лусари.

Томас от „Инеос“ имаше 26 сек. преднина пред Роглич, но словенецът изригна с титанично усилие и финишира за 44,24 мин., като остави уелсеца на 40 секунди зад себе си в етапа, и на 14 сек. зад него на второ място в генералното класиране за розовата фланелка. Трети в днешния етап бе португалецът Жоао Алмейда, изостанал на 0,42 сек.

С днешната си победа Роглич излезе начело в общото класиране с 82:40.36 часа. Томас остава втори на 0.14 секунди, а Алмейда е трети на 1:15 минута.  

По традиция последният неделен етап запазва местата в челото на генералното класиране, като в Рим спринтьорите ще имат шанс за последно „ура“ и престижна етапна победа във Вечния град.