0

О бединени спортни клубове (ОСК) ЦСКА ще подаде жалба срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради "целенасоченото унищожение" на "червените", обяви на пресконференция президентът на организацията Георги Калчев. 

Основният проблем е собствеността на базите на армейския клуб.

Европейският шампион и носител на още два бронзови медала от континентални първенства по борба в свободен стил Калчев обяви, че церемонията по връчването на годишните награди на "червените" ще се проведе на 31 януари (сряда) от 19.00 часа в Централен военен клуб.

Председателят на ОСК ЦСКА допълни, че лошото състояние на базите на ЦСКА в момента е следствие на неправилна държавна политика относно развитието на спорта у нас.

"Загубихме плуването, вдигането на тежести и продължаваме да губим традиционните за клуба спортове. 

Принудени след от обстоятелствата да подадем жалба до Страсбург, тъй като не можем да продължим да съществуваме. 

В момента нямаме и половината клубове отпреди и то съвсем целенасочено. 

В годините ни прехвърляха от едно ведомство на друго, станахме дори търговско дружество. . . 

Жалко е, че трябва хората, които сме прославяли България да си търсим правата в нашата държава. Години наред съвестта не ни позволяваше да съдим страната си", заяви Калчев.

На пресконференцията присъстваха представители на различни спорове като Иван Белев (хандбал), Иван Танкушев (спортна гимнастика), Диана Чакалова (спортна акробатика), Михаил Таков (бокс).

Белев разказа за мизерните условия в залата, да високите наеми, данъци и дори такса смет, която трябва да плащат.

"За първи път тази година нямаме деца, юноши, само на хартия съществуваме като клуб. Подписваш договор за ползване на залата за една година, но всеки момент може да те изгонят. 

Плащаме около 50 хиляди лева на година за наеми, данъци, такса смет, а дори нямаме кофи за боклук", 
заяви той.

От клубовете по гимнастика и акробатика казаха, че подготвят национални състезатели, които тренират на 8-9 градуса температура.

"Всичко се случи когато преминахме от Министерството на отбраната към Министерството на спорта и този термин от договора "отпаднала необходимост за базите". 

При всеки министър сме писали писма за наемите и сега също се надяваме да реагират. Винаги е с надеждата за нещо по-добро", каза Михаил Таков.

Източник: БТА