0

С портният арбитражен съд в Лозана обяви Йоана Георгиева за невинна по обвинението за нарушаване на анти-допинговите правила! Временното спиране на правата на младата ни каякарка, наложено на 10 юни 2024 г., се отменя.

Това означава, че Йоана Георгиева има право да представя България на олимпийските игри в Париж. Тя ще вземе участие и на световното първенство по кану-каяк до 23 г. в Пловдив на 500 м едноместен каяк.

Йоана Георгиева беше представлявана по делото от адвокатите Елена Тодоровска и Борис Колев.

Българската федерация по кану-каяк благодари на всички, изпратили своята безрезервна подкрепа към Йоана Георгиева и вярващи в нейната невинност от първия миг на обвинението. Сега тя бе потвърдена от Спортния арбитражен съд.

Ето какво написаха от федерацията:

В края на юни стана ясно, че състезателните права на световната ни шампионка за девойки са били спрени, тъй като българката не е била открита за проба на 15 декември 2023 г.

На тази дата Георгиева е била в Пловдивския университет, където е студентка, във връзка със следването ѝ. След 15 декември на Йоана са взети 8 проби и не е уличена за употреба на непозволени средства.