0

С тилияна Николова и Боряна Калейн си осигуриха участие на три финала на отделните уреди след квалификациите на обръч и на топка на eвропейско първенство по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща.

България заема временно трета позиция в отборната надпревара при жените след края на първия ден на пресявките. Гимнастичките играха с обръч и с топка, а утре ще представят композициите си с бухалки и с лента.

Николова и Калейн събраха 136.050 точки. Двете допуснаха грешки на топка, но се представиха силно на обръч, като Боряна е с първа по сила оценка до момента 36.550 точки, а Стилияна с трета - 35.950.

Водач във временното класиране за отборната надпревара е Израел със 136.850 точки, а втората позиция е за Италия със 136.150 точки.

Стилияна Николова заема  второ място в квалификацията за индивидуалния многобой с актив от 69.450 точки преди композициите утре с бухалки и с лента. Гимнастичката с личен треньор Валентина Иванова е с трети по сила резултат на обръч 35.950 и седми на топка 33.500 точки.

Лидер сред първите два уреда е световната шампионка в многобоя от София 2022 София Рафаели (Италия) със 70.550, а трета се нарежда представителката на Израел Даниела Муниц с 68.550 точки.

Другата националка Боряна Калейн заема временно девето място със сбор от 66.600. Възпитаничката на Марияна Памукова е с най-висок резултат на обръч и на цялото състезание днес - 36.550 точки. Тя обаче отпадна от финала на топка, след като допусна грешка в изпълнението си.

Квалификациите с бухалки и с лента при жените продължават утре. С бухалки ще участва Боряна Калейн, а с лента - Стилияна Николова. Дебют на европейско първенство във възраст жени ще направи Елвира Краснобаева с бухалки и с лента.

Съдия за България в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова, която днес е в панела за изпълнение на топка.

От 20:55 часа българско време започват финалите на отделните уреди при девойките. Дара Малинова ще спори за отличията на обръч и на лента, а Магдалена Вълкова е сред най-добрите осем на топка. Вчера двете националки се наредиха четвърти в отборното класиране, на 0.100 точки от бронзовите медали.

Източник БТА