0

П резидентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди Ангелина Топич (Сърбия – скок на височина) за „Изгряваща звезда на Балканите“ за 2022 г. Това стана по време на атлетическата гала на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), която се проведе в Атина. 

Карамаринов, който е президент на Европейската атлетика и БФЛА и член на Съвета на ИААФ бе 11 години начело на АБАФ до 2021 г, а после бе избран за почетен председател. 

17-годишната Топич е бронзова медалистка при жените от Евро 2022 и трета на СП до 20 години в Кали (Кол), а с резултата си от 196 см тя изравни световния рекорд за девойки до 18 г. 


Ангелина е дъщеря на легендата в скока на височина на Сърбия, европейския шампион от Сплит 1990 г. - Драгутин Топич.

При младежите за №1 на Балканите бе избран Исмаил Незир (Тур), който спечели световната титла на 400 м с препятствия в Кали. 

При мъжете и жените призовете за балкански атлети на годината взеха Ивана Вулета (Сърбия – скок на дължина) и Милтиадис Тентоглу (Гърция – скок на дължина). Вулета, която тази година спечели световната титла в зала (Белград) и на открито (Мюнхен) взима отличието за пети път. 

Тентоглу спечели през 2022 г злато от световното в зала в Белград, а след това и сребро от световното на открито в Юджийн и титла на европейското в Мюнхен. Негов треньор е българинът Георги Помашки.

Преди галата в Атина се състоя и редовният конгрес на АБАФ.