0

Н идерландката Фемке Бол и Якоб Ингебригтсен от Норвегия бяха наградени тази вечер за най-добри лекоатлети за 2023-а за втора поредна година на годишната церемония по връчването на отличията на Европейската атлетика във Вилнюс (Литва). Те получиха наградите си лично от президента на централата Добромир Карамаринов. Сред гостите на церемонията беше и новият президент на БФЛА Иван Колев, който участва и в годишния конвент на Европейската атлетика.

Бол и Ингебритсет спечелиха два златни медала на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул като прелюдия към силното им представяне на открито и титлите на Световния шампионат в Будапеща.

След драматично падане на финала на смесената щафета на 4 по 400 метра, Бол се завърна, печелейки златни медали на 400 метра с препятствия и с женската щафета на 4 по 400 - неин 16-и златен медал от шампионати на Европа, а Ингебригтсен стана сребърен медалист на 1500 метра и първи на 5000, където защити титлата си.

И двамата спортисти поставиха рекорди през 2023 година. Бол подобри дългогодишния си световен рекорд на 400 метра на закрито с 49.26 секунди на първенството на Нидерландия в Апелдорн, домакин на Европейското първенство по лека атлетика в зала през 2025-а, преди да коригира и собственият си европейски рекорд на 400 метра с препятствия на 51.45 секунди на турнир от Диамантената лига в Лондон.

Ингебригтсен постави европейски рекорди на поне пет различни дистанции на открито и завърши лятото като спечели на 1 миля и на 3000 метра на финала на Диамантената лига в Юджийн с европейски постижения съответно от 3:43.73 и 7:23.63 минути. Той също така постави световен рекорд на 2000 метра 4:43.13 минути, световен рекорд на две мили  7:54.10 и европейски рекорд на 1500 метра от 3:27.14.

Бол беше номиниран за наградата Спортист на годината на Европейската атлетика заедно с двойната световна шампионка Мария Перес (Испания) и Ярослава Магучих (Украйна), докато Ингебригтсен победи за отличието Арманд Дуплантис (Швеция) и Милтиадис Тентоглу (Гърция).

В категорията "Изгряващи звезди" призовете получиха европейските шампиони до 20 години Ангелина Топич (Сърбия) и Матиа Фурлани (Италия).

За първи път бяха наградени и най-добри треньори на годината - Тайво Маги (Естония) и Альона Фоменко (Латвия).