0

П резидентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов даде своята експертна оценка за проведеното в Будапеща 19-то Световно първенство за мъже и жени. 
„Бих искал да поздравя всеки един състезател, който представляваше Европейска атлетика на световно първенство“, обяви чрез страницата на ЕА Карамаринов, който присъства в унгарската столица и като президент на Европейската лека атлетика, и като член на Съвета на Световната атлетика.

„Самото класиране за световно първенство е изключително постижение, което заслужава да се отбележи и се постига само чрез упорит труд и отдаденост. Много от тези, които бяха в Будапеща, сигурен съм, ще представят своите страни и на Европейското първенство по лека атлетика в Рим следващата година. Така, че очаквам с нетърпение да ги видя отново в действие, този път на континенталната сцена в това, което е най- важния и престижен форум на нашата организация, категоричен бе Карамаринов.

„В Будапеща атлетите от Европа спечелиха 16 златни медала, което е най-големият брой за спортисти на нашия континент от 2017 г. насам – които дойдоха от девет федерации - членки. Освен това бяха спечелени и още 31 сребърни и бронзови медала. Общо 18 нации от Европа спечелиха отличия от световното. Това означава, че почти една трета от нашите федерации-членки са имали поне един медалист на световното, което отново показва силата на нашия спорт на най-високо ниво в цяла Европа и в целия спектър от лекоатлетически събития от спринтове до спортното ходене, отбелязва още Карамаринов. - В допълнение, трябва да припомним и двата шампионски рекорда, поставени от европейски атлети в Будапеща, пет световни рекорда, 36 национални рекорда, огромен брой лични постижения. Тук ще спомена Матю Хъдсън-Смит от Великобритания, който постави европейски рекорд на 400 метра от 44,26 секунди и счупи рекорд, който се задържа в продължение на 26 години. След успеха по време на световното и много силното и добре организирано състезание в унгарската столица, очаквам с нетърпение да почета много от победителите лично на нашата Гала вечер на годишните награди Golden Tracks, която тази година ще бъде Вилнюс, Литва на 21 октомври. Там ние ще обяви Европейските спортисти на годината за 2023 г.“, допълни още Карамаринов. Кандидати за всички награди Golden Tracks и подробности за гласуването. ще бъдат обявени в средата на септември.