0

С лед като атлетите от Европа завоюваха десет титли на Световното първенство в зала в Глазгоу (1-3 март), президентът на Европейската лека атлетика Добромир Карамаринов даде своята оценка на успехите във Великобритания. Той говори и за очакванията си за Европейското първенство на открито в Рим, Италия през юни, и за това в зала в Апелдорн, Нидерландия през 2025.

„Първо, специални поздравления за всички европейски медалисти в Глазгоу, и особено за 10-те, които спечелиха златни медали“, заяви Добромир Карамаринов. „Бих искал да отбележа, освен това, че в Глазгоу европейските атлети поставиха един световен рекорд, един рекорд на шампионата, седем най-добри постижения в света за сезона и подобриха 29 национални рекорда.“, каза още той.  

„За Европа това със сигурност бяха три успешни и вдъхновяващи дни на състезания в Глазгоу.“ 

„Сигурен съм, че никой няма да ми се обиди, ако кажа, че най-важното по отношение на представянето несъмнено беше световният рекорд на 400 м в зала от 49,17 сек, който Фемке Бол, Нидерландия постави в Глазгоу. След това страхотно постижение, още от сега вече се вълнувам да видя какво ще направи тя на Европейското първенство по лека атлетика в Рим и Европейското първенство по лека атлетика в зала на родна земя в Апелдорн след 12 месеца.“, сподели още президентът на европейската федерация. 

„Много от водещите европейски спортисти в Глазгоу също говориха за това колко важно за подготовката им за Олимпийските игри в Париж е европейското първенство в Рим.“
 
Добромир Карамаринов каза, че е имал натоварени четири дни  в Глазгоу, в които е обсъждал и разширявал с колегите си от Световния съвет по лека атлетика Европейската стратегическа карта. „Имах и срещи с много от заинтересованите страни в нашия спорт, както местни, така и международни, които са активни в Европа във всички сектори и могат да са от полза спортът да продължи да просперира.“, каза той. 

„Европейското първенство по лека атлетика през 2026 г. също ще се проведе във Великобритания, като Бирмингам ще бъде град домакин, и това, че бях в Глазгоу, ми даде възможност да обсъдя успешното му провеждане с британския министър на спорта Стюарт Андрю.“, заяви президентът на европейската атлетика. 

„Още веднъж поздравления за всеки един спортист и очаквам с нетърпение да приветствам всички на Европейското първенство в Рим през юни!“