0

К онгресът на АБАФ (Асоциацията на Балканските атлетически асоциации) се проведе в Белград, Сърбия на 26 ноември.
Събитието бе открито от президента на АБАФ Добромир Карамаринов и президента на Световната атлетика Себастиан Коу.
Добромир Карамаринов благодари на всички членове и партньори на АБАФ и се отказа от поста си, тъй като преди месец бе официално избран да ръководи Европейската атлетика и ангажиментите му не позволяват да съвместява двете длъжности.


Временно АБАФ ще се управлява от двамата вицепрезиденти Фатих Чинтимар (Турция) и Слободан Бранкович (Събрия) до редовните избори през 2023-а г. Оперативната работа в АБАФ остава задължение на генералния секретар Галя Пухалева, а централата ще бъде в София до 2023-а г.
Изпълнителният борд на АБАФ също претърпя промени на Конгреса в Белград. Петимата членове на борда са от четирите страни, които организират най-много балкански шампионати през годините – Турция, Сърбия, Румъния и България. Така бордът на АБАФ вече ще бъде от двамата вицепрезиденти Чинтимар (Турция) и Бранкович (Сърбия). На мястото на Добромир Карамаринов от България бе избран бившият национален рекордьор на 110 м с препятствия Пламен Кръстев, а на мястото на предишния президент на румънската атлетическа федерация Флориан Флореан бе предложен и избран Адриан Младонойу – генерален секретар на румънската федерация.

Себастиан Коу бе гост на конгреса на АБАФ.

 Себастиан Коу бе гост на конгреса на АБАФ.
АБАФ


След избирането на новия борд на АБАФ Добромир Карамаринов сподели няколко моменти от десетгодишното му управление и даде съвет на наследниците си:
„Точно преди 11 години през 2010-а в този хотел, в съседната зала, 7-8 представители от няколко балкански атлетически федерации, аз бях избран за президент на АБАФ. Сега сме в същия хотел, заседаваме в по-голямата зала и сме над 40 представители на Балканската атлетика, а с нас е президента на Световната атлетика. Имаме членове от 21 страни, имаме активен спортен календар, който дава възможност на стотици атлети в няколко възрасти да участват в силни международни състезания. Организираме и множество съпътстващи събития като семинари, курсове и Балканската атлетическа гала, на която награждаваме най-добрите атлети на АБАФ. Между федерациите членки цари дух на приятелство и ние сме наистина едно голямо семейство.
Съветът ми към Слободан Бранкович и Фатих Чинтимар е да запазят и развият този дух на приятелство, което ще доведе и до още по-голям просперитет на АБАФ“.
Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу каза, че на състезанията и събитията на АБАФ се чувства у дома, и че АБАФ е пример за регионална атлетическа организация.
В края на избора на президенти и изпълнителен борд Добромир Карамаринов бе обявен за Почетен президент на АБАФ, а знак за тази почетна длъжност му бе връчена от Себастиан Коу, Слободан Бранкович и Фатих Чинтимар.
В края на конгреса с почетните плакети от АБАФ бяха наградени Себастиан Коу, Свободан Бранкович и Мориц Науман (представител на Коника – един от партньорите на АБАФ).
Вечерта на 26 ноември е планирана церемонията по награждаване за Атлет и Атлетка на АБАФ.