0

Eвропейският шампион до 23 години и бронзов медалист от шампионата на Стария континент при мъжете до 72 килограма Марк Христов беше награден за спортист номер 1 на Българската федерация по джудо за 2022 година.

Христов не присъства на церемонията днес, тъй като е на турнир в Токио (Япония), който ще се проведе на 3 и 4 декември. Наградата получи неговият баща и личен наставник Красимир Христов, който беше избран за треньор номер 1 на годината.

Втори в класацията е Янислав Герчев европейски вицешампион до 60 кг на първенството в София 2022, а трети е Георги Граматиков бронзов медалист от Европейското първенство до 23 години в Сараево (Босна и Херцеговина).

През тази година българските джудисти са спечелили общо 56 медала от международни състезания.

Състезателите бяха наградени от президента на федерация доц. Румен Стоилов и от вицепрезидента Даме Стойков.

"Голямо благодаря на всички, защото годината беше повече от успешна. Беше трудно, защото финансирането за всички федерации, не само за джудото, започна през месец май, но Европейското първенство в София се проведе, въпреки това и имахме много добри класирания. 

Бившият министър на спорта Радостин Василев направи четири проверки на федерацията за няколко месеца и всички те бяха без забележки. Искам да благодаря на настоящия министър Весела Лечева, че работим на спокойствие и има разбиране от нейна страна, което е много важно. На състезателите и треньорите поклон", каза Румен Стоилов.

До края на годината Марк Христов и Ивелина Илиева ще участват на турнира "Мастърс" в Йерусалим (Израел) от 20 до 22 декември.

На 11 и 12 февруари 2023 година България ще организира турнир "Освобождение", който ще бъде олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024.