0

Глазгоу, Снежана Иванова, специален пратеник на telegraph.bg

Доминиканската република и Нова Зеландия спечелиха титлите от сутрешната сесия в последния ден на световното по лека атлетика в зала в Глазгоу. 

Тиа Лафонд донесе титлата в тройния скок при жените на своята страна, която е част от Карибския басейн. 

29-годишната състезателка, която има пето място от Световното на открито в Будапеща през миналата година и беше четвърта на планетарния форум в зала в Белград през 2022 г., този път не даде шанс на съперничките си. 

Тя единствена в сектора премина границата от 15 метра. С 15,01 м във втория си опит Тиа регистрира най-добър резултат в света за сезона, след което отказа следващите 4 опита. 

Това е и първи медал за Доминикана в историята на шампионатите под покрив. Втора завърши Леянис Перес Ернандес от Куба с 14,90 м, а бронзът стана притежание на Ана Пелетейро-Компаоре от Испания с 14,75 м. 

За третата от Олимпийските игри в Токио през 2021 г. това е първия медал от голям форум след завръщането й от майчинство, а едногодишната й дъщеричка също бе в залата на раменете на своя баща, също бивш тройноскачач. 

Хемиш Кър спечели световната титла в скока на височина за Нова Зеландия при това с изравнен рекорд на Океания от 236 см. 

Трети от Белград 2022, сега Кър преодоля всички височини до 231 см от първи опит, а след един фаул на 234 см качи летвата на 236 см, с които се справи от втори опит. 

Шампионът от преди 2 г. - кореецът Ву, не успя да защити титлата си и остана с бронза с 228 см, колкото преодоля и шампионът на САЩ Шелби Макюън, но с по-малко фаулове е втори.