0

Ц ял свят каза Аu revoir, Paris, hello, LA (бел. Ред. - Довиждане, Париж, здравей, Ел Ей). Игрите на XXXIII олимпиада бяха официално закрити, а щафетата бе предадена на американския Лос Анджелис, който ще приеме следващата олимпиада през 2028 г.

Шоуто отново си заслужаваше – този път купонът се пренеси от Сена на „Стад дьо Франс“, където до вчера се провеждаха атлетическите състезания, а тази вечер се състоя награждаването на женския маратон, спечелен от нидерландката Сифан Хасан.

Церемонията започна с навлизането на спортистите, които от самото начало зададоха тон на празника, а после заедно с публиката участваха в импровизирано караоке с велики френски шансони и популярни днес песни. 

Флагът на България бе носен от олимпийския ни шампион в класическата борба Семен Новиков и сребърната ни грация Боряна Калейн.

После светът откри съвременните игри по много ефектен начин преди с кадри от най-запомнящите се моменти зрителите да си припомниха последните – тези в Париж.

Президентът на МОК Томас Бах и шефът на оргкомитета Тони Естанге произнесоха своите заключителни речи, придружени от петима големи спортисти от различните континенти -  Синди Нгамба (отбора на бежанците), Сун Инша (Азия), Елиуд Кипчоге (Африка), Михаин Лопес (Северна и Южна Америка), Теди Ринер (Европа) и Ема Маккиън (Океания).

Бах предаде олимпийския флаг на кмета на Лос Анджелис, придружавана от невероятната Симон Байлс, която бе с медицински ботуш на крака си.

Закриване на Игрите в Париж
Париж Париж Париж
39

Химнът на САЩ бе изпълнен по интересен начин от H.E.R, а от покрива на стадиона бе спуснат не кой да е, а самият Том Крус. Той запраши с олимпийския флаг в див екшън с мотор по парижките улици, за да бъде спуснат с парашут и да забие олимпийски кръгове на известния надпис Холивуд в Калифорния под звуците на "Мисията невъзможна", а после, преминал през ръцете и на легендарния Майкъл Джонсън, флагът стигна и до плажа, където го посрещнаха рок динозаврите от "Ред хот чили пепърс".

Последваха изпълнения на Били Айлиш, Снуп Дог и Доктора и др.

Голямата звезда в плуването на Франция Леон Маршан донесе огъня, взет от жертвеника, и заедно  с Томас Бах и останалите шестима големи спортисти го загасиха, а президентът на МОК обяви Игрите за закрити, призовавайки младежта да се събере отново в Лос Анджелис след 4 години.