0

Й оан Зарко най-накрая стигна до своята първа победа в MotoGP, след като спечели надпреварата за Гран При на Австралия, която се проведе днес заради очакваните ураганни ветрове утре.

Френският пилот на Прамак Дукати стигна до първото място на „Филип Айлънд“ с феноменални последни километри, в които той категорично беше най-бързият пилот на пистата. Само в последните четири тура той направи три изпреварвания, включително срещу съотборника си Хорхе Мартин в средата на последната обиколка.

Мартин бе начело в първите 26.5 от 27 обиколки, но рискът да използва меката задна гума не се оправда и на финала той загуби много скорост. Испанецът започна финалния тур начело, но освен от Зарко загуби позиции още от Франческо Баная, Фабио Ди Джанантонио и Брад Биндър, за да завърши едва пети. Преди това Мартин беше изградил аванс от 3.5 секунди малко след средата на дистанцията.

Второто място днес бе за Баная, а тройката допълни Ди Джанантонио, който седмица след четвъртото си място в Индонезия стигна и до първия си подиум в кралския клас. Четвърти финишира Биндър, който с по-доброто сцепление от средно твърдата задна гума ускори много по-добре от Мартин от последния завой и го победи във финалния спринт.

Шести се класира Марко Бедзеки, а в топ 10 влязоха още местният любимец Джак Милър, Алейш Еспаргаро, Алекс Маркес и Енеа Бастианини. Точки от основното състезание за Гран При на Австралия взеха още Маверик Винялес, Лука Марини, Мигел Оливейра, Фабио Куартараро и Марк Маркес.

В генералното класиране с второто си място днес Баная увеличи аванса си пред Мартин в спора за титлата на 27 точки. Трети в подреждането, с пасив от 73 пункта от лидера, е шестият от днес Бедзеки. С победата си днес Зарко се изкачи с две места напред в подреждането и заема петата позиция, но с пасив от 179 точки от Баная.

Въпреки че надпреварата за Гран При на Австралия вече се проведе, уикендът на „Филип Айлънд“ още не е приключил. Утре програмата предвижда спринтът, който трябваше да се проведе днес.

Той трябва да стартира в 5:00 часа сутринта българско време, ако метеорологичните условия го позволяват.

Ако спринтът в Австралия не може да се състои, то следващата битката на пилотите от кралския клас ще бъде след седмица на пистата „Бурирам“, на която ще се проведе Гран При на Тайланд.