0

Д вама български борци се класираха на полуфиналите на европейското първенство за мъже в Загреб.

В категория до 65 кг на свободния стил Микяй Наим постигна две победи до момента. На старта в категорията носителят на златния пояс „Дан Колов“ от 2021-ва се наложи над Нино Лойтерт (Швейцария) с 10:3. А на четвъртфиналите се справи с грузинеца Едеми Болквадзе – 6:2.

Така във вечерния сеанс, който започва от 19 часа, представителят на димитровградската школа ще спори с румънеца Стефан Коман.

На полуфиналите е и Рамазан Рамазанов, настоящ носител на златния пояс „Дан Колов“. В категория до 70 кг дагестанецът с наш паспорт водеше с 11:4, а две минути преди края успя да тушира Патрик Оленжин (Полша).

На европейското първенство през 2022-ра състезателят на клуб „Илия Павлов“ (Велико Търново) спечели бронз.

За място на финала Рамазанов ще спори с украинеца Ихор Никифорук.

На крачка от полуфиналите остана Георги Вангелов. В четвъртфинална битка при 57-килрограмовите състезателят на Юнак Локомотив (Русе) загуби с 4:5 от турчина Сюлейман Атли, двукратен европейски шампион.

Българинът губеше с 0:5, но успя да намали изоставането до 4:5, а в последната секунда атакува, но времето не му стигна.

Преди това петият от олимпийските игри Токио 2020 направи инфарктна среща с Манвил Киндърцан (Армения), когото победи с 8:5, след като направи обрат от пасив 2:5.

С шансове за репешаж е Михаил Георгиев (в категория до 79 кг), който на старта загуби от арменеца Арман Авагян с 1:5.

От първенството отпадна Георги Димитров (категория до 97 кг) след 0:6 от Самуел Шерер (Швейцария).