0

Е неа Бастианини се възползва от агресивната атака на Хорхе Мартин в първия завой на спринта в Тайланд, за да излече начело и да спечели късото състезание на пистата „Бурирам“.

Мартин стартира от третото място и спря много късно за острата първа крива в опита си да изпревари Бастианини и Франческо Баная, които стартираха от първите две позиции. Тази атака на Мартинатора изпрати испанеца и Баная високо върху бордюра и дори отвъд него на изхода от завоя, което пък позволи на Бастианини, който остана в идеалната линия, да поведе.

След това Звяра кара необезпокояван до финала на дистанцията от 13 обиколка и записа втората си победа в спринт през тази година.

Зад него Мартин успя да се пребори за второто място, печелейки дуела с Баная. Пилотът на Прамак Дукати потъна до петата позиция след грешката си в първата крива, след което изпревари Педро Акоста и Марк Маркес, за да се озове точно зад Баная. Атаката на Мартинатора дойде в бързата комбинация от завои 6 и 7 в седмия тур, а Баная нямаше как да отговори на испанеца.

 

Впоследствие Мартин беше на косъм от това да получи наказание заради прекалено много излизания от пистата, но се опази и задържа втората позиция. Баная остана трети, а братята Марк и Алекс Маркес оформиха челната петица. Точки от спринтовото състезание на „Бурирам“ взеха още Франко Морбидели, Марко Бедзеки, Фабио Ди Джанантонио и Брад Биндър.

В генералното класиране с второто си място днес Мартин увеличи своя аванс пред Баная с две точки преди утрешното дълго състезание в Тайланд. Испанецът е начело в подреждането с 433 точки и преднина от 22 пред Баная. Трети с пасив от 82 пункта е Марк Маркес, а днешният победител Бастианини е четвърти на 90 точки зад лидера.

Състезанието за Гран При на Тайланд, 18-ти кръг за сезон 2024 в MotoGP, е предвидено за утре в 10:00 часа българско зимно часове време.