0

Б ългарска спортна федерация по шахмат (БСФШ) никога не е кандидатствала за лиценз в Министерството на младежта и спорта (ММС) и респективно няма как да разполага с такъв. 

Това заявиха от министерството в отворено писмо до медиите, след като в началото на юни председателят на БСФШ Милен Василев призова държавата за финансова намеса, за да могат националните отбори на България за мъже и жени да участват на Шахматната Олимпиада в Будапеща през септември. 

Тогава Василев нарече действията на ММС "абдикиране от законови задължения".

От ММС обаче поясниха, че нямат законов лост, с който да предоставят финансиране на БСФШ, тъй като федерацията, която иначе е призната в чужбина и е член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕШС), няма лиценз в България и от създаването си през миналата година не е кандидатствала за такъв.

Лицензът за шахмата в България се държи от Българска федерация по шахмат 2022, която спечели конкурса за него през 2022 година. Тя обаче няма международно признание и лиценз от световните шахматни институции.

В своето изложение по казуса от ММС припомнят: "Лицензът за вида спорт „шахмат“ за България е издаден на Българска федерация по шахмат 2022 в съответствие със ЗФВС през 2022 година, когато е проведено административно производство по едновременно разглеждане на заявленията на пет конкуриращи се федерации за получаване на единствения лиценз за вида спорт „шахмат“.

Министърът на младежта и спорта е издал спортен лиценз на сдружение Българска федерация по шахмат 2022 и е отказал издаването на такъв на останалите четири федерации - сдружение Българска федерация по шахмат, сдружение Българска федерация по шахмат 1928, сдружение Българска федерация по шах и сдружение Българска федерация по шахмат 64. 

Заповедта за издаване на лиценз на Българска федерация по шахмат 2022 е обжалвана пред Върховния административен съд (ВАС) от четирите федерации, получили отказ. Към момента на първа инстанция съдът е отхвърлил жалбите и е потвърдил заповедта на министъра на младежта и спорта. Предстои насрочване на дело пред 5-членния състав на ВАС по касационни жалби на някои от федерациите.

Опит да обжалва заповедта прави и сдружение Шахматна федерация България, което изобщо не е кандидатствало за лиценз, и ВАС оставя жалбата му без разглеждане като недопустима. 

Съдът е единственият орган, компетентен да се произнесе по законосъобразността на заповедта на министъра на младежта и спорта, след като тя е оспорена по съдебен ред", се казва в съобщението на пресцентъра на ММС.

Източник: БТА