0

Н евиждан скандал предизвика рускинята Анна Смирнова на световното по фехтовка в Италия след като бе победена от украинската си съперничка Олга Харлан. В крайна сметка след свирепия конфликт, блокирал почти за час една от състезателните пътеки, напред продължи нашата Йоана Илиева заради дисквалификацията на украинката.

Самата Олга Харлан получи специално разрешение от украинското министерство на спорта да се бие срещу рускиня, тъй като украинските спортисти заради руската агресия се състезават като неутрални и нямат право да излизат срещу руснаци.

Харлан обаче получи разрешение за първата  конфронтация между Украйна и Русия в „непрофесионален“ олимпийски спорт от началото на войната.

Тя помете рускинята, но екшънът избухна след мача, когато украинката демонстративно отказа да подаде ръка на победената си съперничка. Във фехтовката това означава автоматичен черен картон, равен на дисквалификация и двумесечно наказание.

Това даде повод на Смирнова да откаже да напусне пътеката, като настоя Харлан да бъде отстранена. Настана конфузия, съдиите се консултираха спешно с ръководството на Международната федерация по фехтовка (FIE) по казуса.

През това време рускинята седна на средата на пътеката, с което попречи на провеждането на планирания там следващ дуел половин час след края на мача й с Харлан.

Организаторите бяха принудени да преместят мачовете на други пътеки. Първоначалното решение беше Харлан да не бъде санкционирана, а да може да продължи състезанието – срещу нашата Йоана Илиева.

Но времето минаваше, а нито една от двете не се появяваше на пътеката.

В крайна сметка нашето момиче премина напред, тъй като реферите взеха решението да спазят разпоредбите и да дисквалифицират Харлан, но без да връщат в играта победената Смирнова.

По-късно Йоана Илиева се класира за полуфиналите на сабя на Световното първенство по фехтовка в Милано (Италия) и си осигури най-малко бронзово отличие. Тя победи на четвъртфиналите с 15:9 туша бронзовата медалистка от Евро 2022 в Анталия Сара Балзе (Франция), която е и олимпийска и световна вицешампионка в отборната надпревара с оръжието. Българката започна силно и поведе с 10:4, след което Балзе успя да намали до 8:11, но до края Илиева доминираше, за да триумфира и да си гарантира място на подиума.

В спора за място на финала по-късно днес тя ще срещне Деспина Георгиаду (Гърция), бронзова медалистка от предишното Световно първенство в Кайро 2022.

Преди това в елиминациите българката започна с победа над Сабина Матиш (Румъния) с 15:12, а след това спечели без игра срещу дисквалифицираната украинка Олга Харлан.

Впоследствие на осминафиналите Илиева се справи и със световната вицешампионка Анна Баща (Азербайджан) с 15:8.

Илиева стана европейска шампионка на сабя за жени до 23 години в Будапеща през май.

Още две българки участваха в основната схема на сабя при жените днес, но допуснаха поражения в първия кръг. Олга Храмова падна с 10:15 от полякинята Силвия Матушак, а Калина Атанасова загуби драматично от испанката Лусия Мартин-Португес с 14:15.