0

К арлос Сайнц от отбора на Ферари беше най-бърз в първата свободна тренировка преди Гран при на Австралия във Формула 1. На пистата в Албърт Парк в Мелбърн Сайнц даде време от 1:19,806 минути.
На 2-ото място след него остана съотборникът му във Ферари и актуален лидер за световния шампионат Шарл Льоклер (Монако), който завърши на 0,571 секунди.

Третото време в първата тренировка е за Серхио Перес от Ред Бул, останал на 0,593 секунди. Топ 6 допълниха световният шампион и съотборник на Перес Макс Верстапен с време от 1:20,626, както и Ландо Норис от Макларън и Естебан Окон от Алпин. Времето на Норис е с 1:072 след това на Сайнс, а на Окон по-слабо с 1,198.

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел, който пропусна първите две състезания за сезона заради заболяване от CIVID-19, остана на 13-о място. Той можеше да се представи доста по-добре днес, но в последните 15 минути болидът му Астън Мартин започна да губи мощност и в един момент спря с излизащ дим отзад. Самият той излезе, грабна пожарогасителя, който стоеше отстрани на пистата и успя да спре пламъците. Това беше вторият червен флаг за сесията, като първият беше вдигнат след близо 20 минути от началото, когато се наложи да бъдат почистени парчета от каросерията от колата на Перес.

Макларън като цяло могат също да бъдат доволни от първата сесия, тъй като местният любимец Даниел Рикардо се нареди 8-и. Мерцедес не успя да изненада никой с лошата адаптация на новия си болид, като седемкратният световен шампион Люис Хамилтън остана на 7-о място в първата тренировка с време от 1:21,027 минути.