0

Б ългария зае 22-ро място в класирането по медали с три сребърни и едно бронзово отличие на завършилото снощи в на Европейското първенство по лека атлетика до 20 години в Йерусалим (Израел). 
Божидар Саръбоюков е героят на нашия тим с двете втори места на скок дължина и на троен скок. Сребро спечели Пламена Миткова на дълъг скок при девойките. С бронза пък се окичи Лъчезар Вълчев на троен скок.

„Чувствам се много горд от себе си. Радвам се, макар и вчерашният медал да не е този, който очаквах. Аз съм доволен, защото се представи подобаващо. Един сантиметър на тези големи резултати наистина е много, бях готов да го преодолея, но явно не ми беше деня“, коментира Саръбоюков при завръщането на националите ни в България този следобед.

„Винаги има какво още да се гони и трябва, защото по този начин за бъдеще трябва да се показват резултати. Все пак 1 сантиметър е много гадно, ще се боря да си отмъстя в добрия смисъл“, допълни той. 

„Аз самия не очаквах да се доближа до този резултат, тренирахме здраво, по слабите резултати бяха повече в психическа основа, не физическа. Сега целта ми е да се представя подобаващо на Световното след седмица и след това вече ще гоним олимпийския норматив“, каза още Божидар Саръбоюков. Той ще участва в Будапеща със специална покана от Световната федерация по лека атлетика. Останалите ни участници там ще са Тихомир Иванов (скок на височина) и Милица Мирчева (маратон).  

"От сребърния медал не съм доволна. За мен е важен резултатът. Трябваше малко късмет, но този път липсваше. Следващата година ще тренирам повече и се надявам късметът да се върне двойно, а аз да покажа хубав резултат, стигащ за Олимпиада“, коментира на летището Пламена Миткова. За нея това бе последно състезание за 2023 г.

„Самото състезание се получи. Най-силното ми е за годината. Борих се, защото до последно не се знаеше дали ще вляза във финалната осмица. При третия и последен опит се преборих, показах характер“. Лично постижение над 6.66 метра е цел. Приключи сезонът, това ми беше последното състезание. Всичко остава за догодина. Готова съм за конкуренцията при жените, ще се справя. Преди да се контузия, бях в много добра форма. Ако не се беше случило нелепото недоразумение с глезена, дори без късмет можеше да се получи по-добър резултат“, допълни тя пред медиите.

Лъчезар Вълчев разкри, че е разочарован от резултата си и вярва, че е можел да спори дори за златото.

„Винаги може повече, аз съм доволен от медала, не от резултата. Беше доста голяма битка. Мисля, че стана хубаво състезание“, сподели Вълчев при прибриането на националите ни в България.

„Ние с Божидар се бутаме след всеки скок да правим по-добри постижения и мисля, че си помагаме много. Бях доста спокоен, не ми е повлияло нищо“, каза още той.

„Виждате към края как лежа на земята, това е от разочарование. Случва се, това е спортът. Догодина има световно, там ще гоним по-сериозни постижения“, завърши Вълчев.