0

Ж енският национален отбор на България по баскетбол загуби първия си мач от квалификациите за Евробаскет 2025. “Лъвиците” допуснаха поражение с 63:73 (24:23, 11:10, 8:17, 22:25) от Финландия в група “B” на пресявките за шампионата на Стария континент след три години. 
Дебют начело на тима ни направи Таня Гатева, а цялостно отборът демонстрира хубав баскетбол, въпреки че все още е на само няколко тренировки заедно. Момичетата играха като равен с равен със съперник, в чиито редици блестеше близо двуметровата Авак Куйер, като до края на редовното време се бориха и показаха страхотен хъс, отказвайки да се предадат до края на редовното време. 

Финландия и Унгария са лидери в група "B" след първия кръг, докато България и Словения са с актив от по 0-1. Следващият двубой на "лъвиците" е в неделя от 18.30 часа срещу Словения в Любляна.

Българският тим направи всичко възможно да лимитира Куйер, но липсата на състезател с нейните габарити направи ситуацията много трудна за Гатева и нейния щаб. 22-годишната баскетболистка бе двигателят на скандинавките и очаквано завърши с дабъл-дабъл от 27 точки и 11 борби и с 5 чадъра. Добри думи заслужава Габриела Николова, която даде всичко от себе си и застана срещу нея в по-голямата част от времето. 

За България пък над всички бе новият капитан на тима Борислава Христова. Крилото на клубния Сепси поведе тима ни с 27 точки, 5 борби и 4 асистенции, като влезе в ролята на лидера, от когото отборът се нуждае. Тя бе и човекът, който върна тима в мача при отворилата се разлика от 15 точки в средата на последната четвърт. Финландките обаче показаха точен мерник от далечно разстояние през второто полувреме и не допуснаха обрат, пише sportal.bg.