0

С ерхио Перес (Мексико, Ред Бул) спечели Гран при на Монако и първата си победа от началото на сезона във Формула 1, а неговият съотборник Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул) увеличи преднината си на върха в класирането пред Шарл Льоклер (Монако, Ферари). 

Въпреки че бе най-бърз почти през целия уикенд и водеше в домашното си състезание, Льоклер стана жертва на грешка на своя тим. От Ферари не успяха да организират по най-добрия начин първата смяна на гумите му, което го извади от първите трима след 17-ата обиколка. 

Преди началото на състезанието пък Верстапен прогнозира, че Ред Бул може да спечели само на дъжд и световният шампион извади късмет - надпреварата наистина започна на мокър асфалт и с час закъснение предизвикано от дъжда.

Всъщност, надпреварата започна с кола на сигурността. След две обиколки беше вдигнат червен флаг обаче, тъй като дъждът се оказа наистина много силен. 

След цял час състезателите бяха изкарани на пистата, за да започне същинското състезание. Нещата обаче започнаха с инцидент, след като Никола Латифи се удари, а Строл спука гума. Все пак, състезанието продължи без кола на сигурността. 

Всички обаче бяха принудени отново да се приберат след 27-ата обиколка, когато тежка катастрофа на Мик Шумахер (Германия, Хаас) предизвика червен флаг и нов старт. Синът на Михаел Шумахер буквално разцепи болида си в предпазната стена, но за щастие той се отърва невредим.

Инцидентът обаче елиминира формата от 77 обиколки и пилотите тръгнаха след подновяване на състезанието с таймер за малко повече от 30 минути.

Перес водеше комфортно в началото с медиум гумите и въпреки че накрая бе настигнат, мексиканецът не позволи изпреварване и завърши на първото място с 1,154 секунди преднина срещу Сайнс. Верстапен така и не успя да мине пред испанеца и финишира трети, а Льоклер остана на четвъртото място.

Така в генералното класиране първи е Верстапен със 125 точки, следван от Льоклер със 116. Перес остана трети със 110, а Сайнс се доближи на точка от Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) в битката за четвъртата позиция. Британецът финишира пети, а неговият съотборник Люис Хамилтън завърши на осмото място.