0

Н овак Джокович каза, че сълзите в ложата на неговия екип след победата над Стефанос Циципас във финала на Откритото първенство на Австралия са резултат от емоционален колапс след огромното напрежение, което съпътстваше сърбина в двете седмици на турнира.

Джокович трябваше да се справи с проблема с травмата, с емоциите от завръщането си в Мелбърн след депортирането му от Австралия през миналата година и скандала с баща му.

"Когато влязох в ложата, емоционално се сринах там и се разплаках с майка ми и брат ми, когато ги прегърнах. Тъй като до този момент не си позволявах да се разсейвам с неща извън корта, в същото време контузията ме тормозеше и това лесно можеше да наруши концентрацията ми. Изискваше се огромна психическа устойчивост, за да остана фокусиран", каза Джокович пред репортери.

Сърбинът каза още, че е бил по-нервен от обикновено, идвайки на турнира след депортирането му преди 12 месеца поради липса на ваксина срещу COVID-19.

"Не знаех как ще бъда приет от хората, но като цяло това беше много положително изживяване", сподели той. 

Драмата около баща му Сърджан се добави към проблемите му, след като се появи видео, показващо го с фенове, държащи руски знамена, забранени в началото на турнира.

Джокович старши пропусна полуфинала на сина си срещу американеца Томи Пол, отсъстваше и от сблъсъка за титлата.

"Мислех, че нещата ще се успокоят по отношение на медиите и всичко останало, но не се случи. И двамата се съгласихме, че вероятно би било по-добре той да не е там. Това много ме наранява и мен, и него, защото това са много специални, уникални моменти. Кой знае дали ще се повторят отново. Не му беше лесно. Видях го след финала, въпреки че беше щастлив да ме прегърне, виждах, че той беше малко тъжен. Той ми каза, че е важно да се чувствам добре на корта, да спечеля мача и той да е тук за мен. Ако ще е по-добре за мен... той да не е на трибуните, така да бъде. Важното е, че имаме щастлив край", каза Новак Джокович.