0

Д окато адвокатите на Джокович и тенисистът се готвят за нов съдебен двубой срещу правителството на Австралия след второто отменяне на визата му, във фокуса на медиите попадна и пътуването му до Испания около Нова година. За което в декларацията му пред австралийските гранични власти не се споменава – на въпроса дали е пътувал 2 седмици преди пристигането му в Мелбърн е зачеркнато полето „не“.

Но Джокович бе на Нова година в Марбея, Южна Испания, където притежава имение. Тъй като курортният център не притежава свое летище, частният самолет със сърбина каца на аеропорта „Пабло Пикасо“ в Малага.

Може ли чужденец да влезе в Испания без сертификат за ваксинация, какъвто Джокович няма? Или той е испански гражданин? Това са само два от многото въпроси от сапунката с пътуванията на сърбина без нужния сертификат.

Според някои медии испанското правителство е възложило на полицията да разследва преминаването на Ноле Джокович през Испания преди да отлети за Австралия.

От El Confidencial опитаха да извършат сами полицейското разследване за пътуването и престоя в Марбея на Джокович, който има там имот и където обикновено кара част от предсезонната си подготовка.

На летището "Пикасо" в Малага Джокович каца с частен самолет на частен терминал за VIP-персони

 На летището "Пикасо" в Малага Джокович каца с частен самолет на частен терминал за VIP-персони
Инстаграм

На 31 декември, след задължителната карантина заради положителния му covid тест на 16-ти същия месец, тенисистът прекосява испанската граница.

Джокович лети с частен самолет от години – има подписан договор с NetJets, компанията, която му предостави самолета. В Марбея няма летище, така че кацането му трябваше да бъде на „Пабло Пикасо“ в Малага, където има терминал за частни полети.

Същият, който обикновено ползват Антонио Бандерас, Хулио Иглесиас и всеки VIP, който пътува до тази гореща точка на летния маршрут на знаменитостите. От Малага важните персони обикновено използват хеликоптер, за да пътуват до Марбея.

Веднъж пристигнал в Испания, за Джокович вече е лесно да се придвижва.

На частния терминал на „Пабло Пикасо“ трябва да се представят редовни документи, а в този период влизането в Испания става с показване на удостоверение за ваксинация, което липсва на Джокович, тъй като той е антиваксър.

Според правилата от септември 2021 г., „само тези жители на Сърбия, които имат пълен сертификат за ваксинация или специално разрешение, ще имат право да влязат в Испания“.

В рамките на това правило има няколко изключения, като например „висококвалифицирани работници“, чиято работа е необходима и не може да бъде отложена или извършвана от разстояние, включително участници в спортни събития на високо ниво, които се провеждат в Испания.

Тези обстоятелства трябва да бъдат документирани. И макар да изглежда, че тенисистът попада в тази група, в случая той няма участие в спортно събитие от високо ниво, провеждано в Испания.

За престоя му в Марбея се знае достатъчно, защото фенове го заснеха на новогодишната тренировка в хотел Puente Romano Beach Resort & Spa, където има тенис клуб, който сърбинът винаги посещава.

Там го видяха някои фенове, включително много деца, които искаха да се снимат с него и след това публикуваха кадрите в социалните мрежи. 

От своя страна Джокович сподели на 4 януари, че се готви да лети за Австралия, но не уточни от кое летище.

Къщата на сърбина в Марбея, за която не се знае дали е под наем или е закупена, е внушителна, както се вижда от снимките, публикувани от самия тенисист в Инстаграм при първата карантина.

Огромната всекидневна на къщата е поразителна, с бели мраморни подове (много типични за този тип вили в Марбея) и гладки бели стени, с голям прозорец, който гледа към терасата, през която влиза много светлина.

Нито Джокович, нито съпругата му и децата му живеят в Испания, защото имат местожителство в тяхната родина, както пишат тези дни световните медии, разследващи всички подробности от живота на сърбина.

Този, който живее в Испания, е Марко Джокович – средният от братята Джокович, по-малък от Ноле, по-голям от Джордже. Марко от десетилетие обитава един от най-специалните жилищни райони, според "Ел Конфиденсиал".