0

П ристигането на Новак Джокович в Мелбърн, за да участва в Australian Open 2022, предизвика първия голям спортен скандал за годината, предизвиквайки дипломатически конфликт между Австралия и Сърбия. След като обяви, че му е предоставено медицинско освобождаване, за да може да играе на първия от турнирите за Големия шлем за годината, номер 1 в световния тенис пътува до Австралия, без да разкрие дали е получил съответната ваксинация срещу COVID.

Обстоятелство, при което граничните власти са отказали визата на Ноле, започвайки процес на депортиране. 

След осем часа чакане и разпити на летището в Мелбърн Новак Джокович пристигна с такси в долнопробния Парк хотел в австралийския град. Там ще трябва да изчака съдебното решение по повод искането му за спиране на депортирането му.

Хотелът се счита за „позорно“ място, в него повече от година се настаняват задържани, които са били прехвърлени в Австралия от остров Манус и Наур. От тях 32 все още остават в хотела, който е превърнат в своеобразен център за задържане и е използван като карантинен хотел през 2020 г.

Миналия октомври имаше огнище на COVID в Парк хотел, където 22 от 46-те бежанци дадоха положителна проба. Освен това, според канала 7news, 90% от случаите на коронавирус, съобщени във Виктория през втората вълна, са били фокусирани в този хотел.

Пред Парк хотел стана оживено, там дойдоха правозащитници, които вдигнаха плакат срещу центровете за задържане на хора, както и фенове на Джокович, които той поздрави от прозореца на стаята си.

Според журналиста на ABC Андрю Грийн, други двама тенисисти (чиито имена не са известни досега) изглежда са получили медицинско изключение от Tennis Australia, организацията на първия голям за годината. Тези двама тенисисти също не отговарят на изискванията за влизане в страната и граничните власти ги разследват.

Междувременно адвокатите на Новак Джокович обжалваха пред австралийския съд отнемането на визата на сърбина за влизане в страната с медицинско освобождаване, съобщи местната обществена тв мрежа ABC. Според запознати има възможност за прилагане на предпазна мярка, която не позволява на властите да депортират Новак Джокович до понеделник, когато ще се проведе последното изслушване с правния екип на сърбина. 

"Обжалването срещу ареста на тенис звездата Новак Джокович и анулирането на визата му беше представено пред Федералния съд“, уточни ABC.

Оказа се, че Новак Джокович ще прекара поне още една нощ на летището в Мелбърн, тъй като съдебно решение относно анулирането на визата му за Австралия се очаква най-рано в петък, заяви съдия Антъни Кели. На 34-годишния сърбин, който е водач в световната ранглиста по тенис, му предстоеше депортиране от Австралия днес, но неговите адвокати обжалваха решението на граничните власти да анулират визата му. Причина за отказа Джокович да бъде допуснат от граничния контрол бе невъзможността му да докаже медицинската причина, поради която не е ваксиниран срещу коронавируса. Изискване на властите в Австралия е всички, които пристигат в страната, да бъдат ваксинирани.

Джокович, който е най-успешният тенисист в историята на Откритото първенство на Австралия с девет титли и спечели последните три издания на турнира, получи специално разрешение от организаторите да играе, въпреки че няма ваксина.

В скандала с Джокович се намеси и австралийският премиер Скот Морисън, който заяви, че правилата за тенисиста са същите, както и за всеки друг човек, влизащ в страната, докато президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че неговият сънародник е "малтретиран" от властите в Австралия.