0

В оденият от Джон Макенроу отбор на Света спечели шестото издание на демонстративната надпревара "Лейвър къп", която тази година се проведе във Ванкувър.

Световният тим надигра отбора на Европа с 13:2 точки, като в единствения мач от третия състезателен ден американците Бен Шелтън и Франсис Тиафо победиха със 7:6(4), 7:6(5) руснака Андрей Рубльов и поляка Хуберт Хуркач в мача на двойки. По програма трябваше да се изиграят и три мача на сингъл, но те се обезсмислиха заради невъзможността на европейския отбор да стопи изоставането си от 11 точки.

Въпреки победата на тима на Света, воденият от Бьорн Борг тим на Европа продължава да води в общото класиране по брой спечелени купи с 4:2. Европейците триумфираха във всяко едно от първите четири издания, докато тимът на Света взе своя реванш в последните две години.

Това е втората най-убедителна победа за един от двата тима в историята на надпреварата. По-голяма разлика бе фиксирана единствено през 2021 година, когато Европа спечели с резултат 14:1.

Като абсолютен брой спечелени мачове отборът на Макенроу тази година се наложи с 8:1.