0

О бщо 25 000 лева премии раздаде федерацията по джудо на призьорите ни от европейското в София.

Янислав Герчев донесе за трети път сребърен медал, а Марк Христов се окичи с бронз. След дълго отсъствие с престижното 7-о място се върна Денислав Иванов. Награден бе и селекционерът Георги Георгиев. 

“Благодаря на федерацията за подкрепата, въпреки проблемите с бюджета – каза Герчев. - Нито за момент не ни изоставиха, нито пък се почувствахме изолирани, както беше в други спортове и състезателите нямаха възможност да отидат на лагери и турнири. Ако не бяха хората от федерацията, тези медали можеше и да ги няма”.

Едва на 7 април БФДжудо е получила първите средства за годината от ММС, само 23 дни преди еврошампионата. Дотогава националите са без заплати, а федерацията - без финансиране. 
“Да, бюджетът ни е увеличен малко, но на фона на инфлацията, той е с 50% надолу. Ако сравните тока, водата в залата сега и преди, ще видите, че увеличението не е със 100%, а с 300. А спорт без държава не може да се развива. Ако върви с това темпо финансирането на спорта, на следващата олимпиада в Париж 2024 ще имаме с 30-40 до 50% по-малко квоти“, алармира шефът на федерацията доц. Румен Стоилов, който с помощта на УС осигури парите за премии.

Той получил високо признание от президента на европейската централа за домакинството, но медалистите не са били поздравени от министъра на спорта Радостин Василев, заяви още Стоилов.