0

М илица Мирчева, която е единствената българска лекоатлетка на световния шампионат в Юджийн (САЩ), завърши на престижното 15-о място в маратона с резултат от 2.30:20 ч. 28-годишната Мирчева остана само на 57 секунди от националния рекорд, който постави през май тази година в маратона на Копенхаген, с което си спечели квота за световното.

Българката по маратонското трасе в Юджийн.

 Българката по маратонското трасе в Юджийн.
БФЛА

Шампионка в Юджийн стана етиопката Готитом Гебресласе. Тя измина 42-километровата дистанция за 2.18:11 ч., което е нов рекорд на световните първенства. Досегашното върхово постижение се държеше от британката Пола Радклиф, спечелила титлата през 2005 г. с резултат от 2.20:57 часа.

За 27-годишната Гебресласе това е първи медал от голямо първенство и една от най-престижните и победи заедно с тази в Берлинския маратон през миналата година.

До 40-ия километър Гебресласе бягаше рамо до рамо с кенийката Джудит Корир, но в заключителния етап от състезанието бе много по-свежа от съперничката си. Корир все пак не се отказа да гони етиопката и финишира на втора позиция с изоставане от девет секунди.

Бронзовото отличие стана притежание на състезаващата се за Израел Лона Салпетер, която финишира с време от 2.20:18 ч. 

На старт в днешния маратон застанаха общо 40 бегачки.