0

Е дмонд Назарян спечели европейската титла на първенството за юноши по борба, класически стил в Рим.

На финала в категория до 63 килограма българинът победи Арсланбек Салимов (Полша) с 11:2, след като демонстрира превъзходството си още в първата част, в която поведе с 8:2.

Триумфът е втори за 20-годишния талант от Рим. Преди близо 24 месеца в италианската столица той спечели златен медал в дебюта си при мъжете на Европейско първенство, но в категория до 55 килограма.

В колекцията си от отличия синът на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян вече има четири златни отличия от европейски първенства в различни възрасти - две от първенства за кадети и по една при юношите и мъжете.

До репешажите в класическия стил достигна европейският вицешампион за кадети от 2021 година Борислав Кирилов (60 кг), който в сутрешния сеанс ще срещне Жилда Шамбиньо (Франция).

Утре започват и девойките, като пет българки ще излязат на тепиха.

При 50-килограмовите Емине Осман ще има за съперничка швейцарката Свеня Джунго, а Назифе Таир (55 кг) ще спори с Янике Строеминес (Норвегия). Фатме Шабан (59 кг) започва директно от четвъртфиналите.

В категория до 68 килограма Даниела Бръснарова очаква полякинята Патриция Сломска, докато Ванеса Калоянова (76 кг) ще излезе срещу Лаура Кун (Германия). Двубоите започват в 12 часа българско време.