0

Е дмонд Назарян се класира за финала в категория до 60 килограма класически стил на световното първенство по борба в сръбската столица Белград, след като победи олимпийския вицешампион от миналата година Кеничиро Фумита.

Назарян загуби първата точка от партер, но отговори с цели пет само за първата част. Фумита постепенно се върна с наказателни точки за пасивност на българския национал, който обаче запази предимство при 5:5 и по-технична хватка.

Назарян задържа преднината си в последната минута и утре ще се бори за първи златен медал от световни първенства за мъже срещу Жоламан Шаршенбеков от Киргизстан. Той е действащ световен вицешампион.

На старта в категорията еврошампионът до 20 г. прегази с технически туш 11:0 за 1,46 сек. литовеца Жустас Петравичиус, после се наложи с 2:1 над двукратния шампион от африканското първенство Хайтем Махмуд (Eгипет). А на четвъртфиналите Едмонд измъкна също 2:1 и срещу азер Мурад Мамадов, бронзов медалист от световното през 2021-а и трети на Евро 22.

Световната и 4-кратна европейска шампионка Биляна Дудова стартира с успех в дебютната за нея категория до 62 кг след 5:1 срещу французойката Амели Дуар. Но в осминафиналите не успя да се справи със сребърната медалистка от олимпиадата Айсулу Тининбекова, която е и двукратна световна шампионка – 2:3.

Тининбекова също е на полуфинал и при нова победа Биляна ще продължи в репешажите за бронза.