0

Ф лавио Бриаторе се завърна във Формула 1. Той е назначен за изпълнителен съветник на отбора на "Алпин", който е собственост на френския автопроизводител "Рено", предаде "Ройтерс".

74-годишният италианец ще работи основно върху търсенето на талантливи млади пилоти, осигуряване на консултации в пазара на състезатели, оценка на структурата на екипа и съвети по стратегически въпроси в автомобилния спорт. Бриаторе вече има няколко престоя в базирания в Енстън (Великобритания) BWT Alpine F1 Team. 

Той е начело на "Рено" в един от най-успешните периоди на отбора във Формула 1 със световните титли на испанеца Фернандо Алонсо през 2005 и 2006 година. Преди това в началото на 90-те той успява да привлече в "Бенетон" Михаел Шумахер, а легендарният германец печели първите си титли  през 1994 и 1995 година.

Бриаторе остава противоречива фигура за мнозина свързани с Формула 1. Причината е участието му в един от най-големите скандали в модерната ера на моторните спортове - умишлената катастрофа на Нелсън Пикет по време на Гран при на Сингапур през 2008 година, която е известна още като "Крашгейт". Инцидентът доведе до сериозна глоба за Бриаторе, както и до доживотна забрана да участва в този спорт, но през 2010 година присъдата беше отменена от френски съд.

"Алпин" има трудности през този сезон и заема осмото място при конструкторите, като пилотите на отбора са спечелили общо едва 5 точки от първите девет състезания.