0

П етър Стойчев, признат за най-успешния състезател по плувен маратон в света, предприема ново ледено предизвикателство. Българският плувец заминава за Монголия, за да участва в кръг от Световната купа по ледено плуване от шампионата за сезон 2023/2024.

Състезанието от календара на Международната организация по ледено плуване (IISA) ще се проведе в езерото Хьовсгьол. Дисциплините са 500 метра, 1000 метра и една миля, т.нар. "ледена миля". 

"Езерото е много голямо с изключително чиста вода. В превод името му означава "езеро със синя вода". От края на октомври до април езерото замръзва. Ледено плуване означава, че температурата на водата трябва да бъде под 5 градуса. Имаме информация, че със сигурност ще бъде под 3 градуса. Аз съм заявен за "ледената миля" - най-тежкото предизвикателство с оглед ниската температура на водата и на въздуха. В зависимост от условията и дали времето е много лошо, организаторите ще преценят на място дали е прекалено рисковано да се проведе състезанието на "ледената миля". Надявам се да се случи. Иначе ще плувам и класическата дистанция от 1000 метра, която е в програмата на Световното първенство. Но "ледената миля" е моя цел", коментира Стойчев, цитиран от Sport PR Events Managment.

"Ако температурата на водата е под 1 градус се води "екстремна ледена миля". Много се надявам да е "екстремна ледена миля", защото това е в графата "свръхчовешко", това е огромно изпитание на силите, възможностите и психиката на един плувец. За някои разликата между един километър и една миля ледено плуване на думи може да не се струва голяма, но всъщност е огромна. Съвсем различно е да плуваш още над 600 метра, когато тялото ти вече е преохладено прекалено много", разказа още Петър Стойчев, който е световен шампион по плуване в ледени води.

Той заминава за Монголия в неделя. "Летим до Улан Батор, но интересното е, че след това дават, че ни предстоят още над 850 километра път до Хьовсгьол. Навлизане във вътрешността в пустинята Гоби, където е ситуирано и самото езеро. Това е поредният проект, който планирам да изпълня успешно - след  плуването на Антарктида и на Северния полюс, сега е ред и на Монголия", допълни 11-кратният носител на Световната купа по плувен маратон, който вече осъществи мечтата си да се състезава на всички континенти.

Стойчев пътува заедно със секундант, който помага по време на самото плуване, дава напътствия и указания, а впоследствие помага и при възстановяването, което трае между половин и един час. 

На 4 октомври е предвидено тестово плуване от 2 минути. Състезанието е планирано за 5 октомври. 

"Леденото плуване набира все по-голяма популярност, а федерацията по ледено плуване се развива с високи темпове. В началото на февруари 2024 година в Орадя, Румъния, ще се проведе и първото Европейско първенство по ледено плуване", завърши Петър Стойчев, който бе спортен министър в служебното правителство на Марин Райков.