0

С ветовният и европейски шампион на скиф за младежи до 23 години Емил Нейков беше награден за спортист номер 1 на годината на ОСК Академик (София).

19-годишният син на олимпийската шампионка Румяна Нейкова записа изключителни постижение, а по-рано днес получи и награда за "Пробив в световния спорт" на церемонията "Спортен Икар" за 2021 година на Фондация "Български спорт".

Треньор на годината е Милена Георгиева, личен треньор на Емил Нейков.

На второ място в класацията е Кристиана Дойчева, която като част от ансамбъла на България по художествена гимнастика за девойки завоюва три сребърни медала (в многобоя и на двата финала) на Европейското първенство във Варна през юни.

Третата позиция зае Йордан Гюров, държавен шампион на бягането на 400 метра и с щафетата на 4 по 100 метра, както и медалист от Балканските игри по лека атлетика в Истанбул.

Отбор номер 1 на ОСК Академик за годината е тимът по естетическа групова гимнастика, който спечели златни медали на Световния шампионат и Световната купа в София през юни, както и бронз отборно на Световното първенство в Хелзинки през ноември.

Отличени бяха и състезатели от детско-юношеската школа на клуба за постигнати резултати през годината - Александър Раев (плуване), Самуил Щефан (фехтовка), Мая Василева (волейбол), Десислава Михайлова (бадминтон), Ралица Велчева (бейзбол), Матей Петров (тенис), Евгения Стоименова (лека атлетика) и Мария Георгиева (ушу).

ОСК Академик отдаде и заслуженото на треньорите на младите състезатели Милена Георгиева, Вержиния Илиева, Мариета Дукова, Елена Дукова, Кристина Ташева, Румяна Нейкова, Моника Гачевска, Христо Стоянов, Илко Орешков, Мариян Георгиев, Павел Паскалев, Димитър Неделчева и други.

Предстои в клуба да отбележат и 75-а годишните на ОСК Академик (София).