0

Е моционално приключи 13-ото издание на най-социалния проект на Българската федерация Ски (БФСки) и Министерството на младежта и спорта с подкрепата на водещия български телеком А1 - „Научи се да караш ски“.

Въпреки ветровитото време на Витоша, 240 ученици взеха участие във финалното състезание по гигантски слалом. Всички те показаха, че за тези 4 дни обучение при професионалните ски учители на „Витоша ски“ са израснали много и дори се състезаваха на високо ниво между вратите. Да наблюдават младите таланти на Витоша бяха Георги Бобев - вицепрезидент на БФСки, Пепа Мицева - генерален секретар на БФСки и Атанас Паскалев - отговорник за проекта от РУО София-град. Всички 240 ученици получиха награди от А1 и грамоти. Най-добрите двама при момчетата и момичетата от целия проект в София – София Арангелова и Виктор Куцаров, бяха наградени с участие във финалния лагер на Банско идната седмица. В него ще вземат участие и най-добрите в 13-то издание, които се обучаваха на Беклемето, Пампорово, Банско и Боровец.

„От името на г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО София-град и лично от мое име благодаря от сърце на екипа на Българската федерация по ски, който направи и невъзможното този проект да се случи тази година. Специални благодарности и на Министерството на младежта и спорта за подкрепата към проекта и тази година. Настоящото издание на „Научи се да караш ски“ бе желано и чакано след 2 години на пандемия. То бе изключително необходимо след тези 2 години обездвижване. Нашите деца успяха да излязат сред природата и да се срещнат със спорта, за което изключително благодарим на организаторите. Благодаря и на колегите от училищата, които не жалиха сили, за да бъдат с децата и да ги зарадват“, заяви при награждаването Атанас Паскалев.

БФСки

От страна на БФСки, Георги Бобев приветства всички участници. „Винаги когато се събираме по повод проекта „Научи се да караш ски“ сме много развълнувани. Това една от най-емоционалните дейности, които ние от федерацията извършваме. Да запалиш детските очи и сърца с любов към планината и към ски спорта, за нас означава изключително много. Днес сме отново на Витоша, една планина създала хиляди скиори и стотици български шампиони, сред които и г-жа Пепа Мицева, генерален секретар на БФски и дългогодишен шампион на България в ски спорта. Ние искрено се надяваме, че всички вие ще заобичате планината, но ще има и такива, които ще продължат да се занимават по-сериозно със ски спорта. Тази година сме двойно по-радостни, защото успяхме да реализираме проекта в една много трудна среда, след ковид пандемията и успяхме да обучим 2030 деца във всички наши центрове. За нас този проект има изключителна стойност и като социален проект, който помага на децата да имат възможност абсолютно безплатно да почнат своите първи стъпки в ски спорта.

Благодарим на Министерството на младежта и спорта, на Министерството на образованието, които помогнаха този проект да се случи, както и на нашите спонсори от А1, които са подготвили изненади и награди за всички. Ще ви очакваме отново на ски пистите“. От името на учителите приветствие към всички поднесе Ива Димитрова.

„Ние за първи път участваме в проекта и благодаря на Българската федерация по ски, на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и спонсорите, че успяха да направят това невероятно изживяване за децата. От името на колегите и децата благодарим специално и на страхотните ски учители от „Витоша ски“, които бяха изключително отдадени на децата през цялото време. Надявам се този прекрасен проект да продължи още много години“, заяви Ива Димитрова, преподавател в 74-то СУ „Гоце Делчев“ от кв. „Връбница“.

През 2022 година програмата осигури обучение с квалифицирани инструктори на 2030 деца от 1 до 4 клас. „Научи се да караш ски“ стартира през 2008-а година като проект само за учениците от София, Банско, Самоков и Смолян, а общият броя на децата преминали през 12-те предходни издания надвишава 35 000. Тази година центровете, които се включиха в обучението са ски зона Витоша, ски зона Беклемето – Троян (ски бягане и алпийски ски), ски зона Банско, ски зона Пампорово, ски зона Боровец.