0

Париж, Татяна Манова, наш пратеник

Мечтаният тенис финал в Париж е факт, след като Новак Джокович за първи път в кариерата си стигна до спора за олимпийското злато. В неделя световният №2 очаква третия в ранглистата Карлос Алкарас, отвял с 6:1, 6:1 Феликс Оже Алиасим (Кан).

37-годишният сърбин срази 15 г. по-младия от него Лоренцо Музети (Ит) с 6:4, 6:2 и се просна от облекчение на клея, където се играе „Ролан Гарос“. Така той е на път да сбъдне най-съкровеното си желание и да донесе титла от игрите. Досега най-доброто постижение на Ноле от този форум бе бронзът му от Пекин 2008, което е скромно постижение на неговите рекордни 24 купи от Големия шлем и общо 98 трофея в кариерата.

„Чаках този момент почти 20 години – възкликна Джокович, който имаше болки в коляното след предишния си мач. – Участвах на четири олимпиади, тази ми е петата и никога не бях прескачал полуфиналите. Успях да преодолея голямо препятствие. Трябва да съм честен и да кажа, че си мислех за всички загубени полуфинали.

Досега Новак и Карлос са си поделили по три победи, но испанецът спечели последния им сблъсък – в три сета на „Уимбълдън“ в повторение на миналогодишния финал.