0

П обедителката и в двата старта за Световната купа по сноуборд в Банско Естер Ледецка е родена на 23 март 1995 г. в Прага. Тя е 3-кратна олимпийска шампионка в два спорта - сноуборд и алпийски ски, като е първата в историята с този дубъл в два различни спорта от една олимпиада. В историята само Анфиса Резцова бе постигала подобно нещо със ски-бягане и биатлон, но от различни Игри. Освен това има 2 световни титли в сноуборда и един сребърен медал.

Майката на Естер – Зузана, е бивша състезателка по фигурно пързаляне, а нейният баща Янек Ледецки е един от най-известните музиканти в бивша Чехословакия. Дядо й по майчина линия обаче е истинска легенда. Ян Клапац е двукратен олимпийски медалист в хокея на лед, а от световни е 7-кратен медалист, включително и златен от първенството през 1972 г. След края на Световната купа в Пампорово тя даде интервю за читателите на „Мач Телеграф“ и „Телеграф“.

- Естер, кога най-сетне ще избереш ски или сноуборд? В Пампорово за първи път участва на сноуборд този сезон и взе с лекота две победи...

- Този момент все още е далеч (смее се). Просто ми харесват и двата спорта. Ските са първото нещо, което научих и ми доставят огромно удоволствие. Сноубордът също. Сега се получи малка дупка в програмата, защото в Ясна имаше технични дисциплини и се възползвах от нея. Аз обичам скоростта.

- Хареса ли ти в Пампорово?

- Обичам България. Тук винаги е огромно удоволствие да се състезавам. Дали в сноуборда или ските. Честно да си призная, не вярвах, че ще има състезание в неделя заради обилния снеговалеж в събота. А за приятна изненада на всички състезатели, пистата във втория ден беше още по-добра. Извършена е невероятна работа. Двете трасета бяха абсолютно еднакви, което е просто непостижимо другаде. Хората са прекрасни. Не знаех, че имам толкова фенове тук. Единствено съжалявам, че Радо не успя да се качи отново на подиума. Той е невероятен състезател и приятел.

- С кого говори толкова дълго след втората победа по телефона?

- С мама. Тя е нещо като главен координатор на екипите - ски и сноуборд. От нея зависи всичко. В България дойдох само с треньора си. И трябваше да дам отчет вкъщи.

Цялото интервю четете днес във в. "Телеграф"