0

Ч ехкинята Естер Ледецка спечели супергигантския слалом от Финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Заалбах, Австрия.

Звездата на деня обаче бе швейцарката Лара Гут-Бехрами, която остана седма, но това ѝ стигна, за да спечели Малкия кристален глобус в дисциплината и да добави трета купа за сезона след Големия кристален глобус и този в гигантския слалом. В събота швейцарката ще опита да добави и трофея в спускането, като преди последното състезание за сезона води с 19 точки пред италианката София Годжа.

Ледецка финишира за 1:15,94 минути и единствена от всички скиорки слезе под границата от 1:16 минути.

Втора на 0,28 секунди финишира италианката Федерика Бриньоне, норвежката Кайса Викхоф Лий остана трета на само две стотни от секундата зад Бриньоне.

Четвърта и пета се наредиха представителките на домакините от Австрия Щефани Фениер (+0,35 секунди) и Корнелия Хютер (+0,43 секунди). Германката Кира Вайдле допълни шестицата с изоставане от 0,45 секунди.

Гут-Бехрами приключи на 0,52 секунди от Ледецка, но още преди състезанието тя знаеше, че място в топ 8 ще ѝ гарантира Малкия кристален глобус в дисциплината за пети път в кариерата.

В класирането в дисциплината швейцарката завърши с 576 точки. Втора на 30 точки остана Бриньоне, а Корнелия Хютер е трета с 516 точки.

В генералното класиране преди спускането в събота първа отново е Гут-Бехрами с 1716 точки, пред Бриньоне с 1552 и американката Микаела Шифрин с 1409 точки. 

Източник БТА