0

Н ай-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втори път в кариерата си за полуфиналите на турнира на твърда настилка от серите "Мастърс" в Париж с награден фонд 5,8 милиона евро.

На полуфинала Гришо ще се изправи срещу гръцкия тенисист Стефанос Циципас, който победи руснака Карен Хачанов с 6:3, 6:4 за час и 19 минути игра.

Стефанос Циципас и Григор Димитров имат седем мача помежду си до този момент, като гъркът води убедително в съперничеството с 6:1. През тази година те вече са се срещали на "Юнайтед Къп" в Австралия, като успехът отново е бил за гръцкия състезател в три сета. Двубоят между двамата утре ще започне около 15:00 часа българско време.

Димитров се наложи над поставения под номер 11 Хуберт Хуркач (Полша) с 6:1, 4:6, 6:4 за 99 минути и след 40-ата си победа за сезона той отново е сред най-добрите четири на турнира във френската столица след 2019 година. 

32-годишният хасковлия заработи 266 530 евро и 360 точки за световната ранглиста, в която заема 17-ото място, но с успеха днес си гарантира изкачване до 15-ата позиция.

Димитров пое контрола върху мача с ранен пробив, а до края на първия сет доминираше и даде само гейм на съперника. 

Във втората част, обаче, Хуркач започна да намира най-силното си оръжие - сервиса. Полякът не даде много шансове на хасковлията при собственото си подаване, а в десетия гейм успя да реализира първия си пробив, за да изравни резултата.     

Решителният трети сет също продължи равностойно, но в седмия гейм Димитров успя отново да пробие и това се оказа ключово, за да запише четвърта победа в четири мача срещу Хуркач и да достигне до втори пореден полуфинал в сериите "Мастърс" след Шанхай в средата на миналия месец и общо девети в кариерата си.

"Изиграх много добър първи сет, след което той започна да вкарва сервисите си и стана доста по-трудно“, коментира Григор след победата, четвърта от 4 мача с Хуркач. 

„Знаех какво да очаквам срещу него, но не знаех дали ще успея да направя пробив. Във втория сет се опитах да изчакам своите шансове, да се опитам да направя нещо при неговото подаване, но не се получи, а в края той ме проби и изравни резултата. 

Радвам се, че в третия сет отново успях да стигна до пробив, а с това и до победата.  

Уверен съм, чувствам се добре и това е много важно, за да мога да се представям на такова ниво. Мисля, че дори мога да играя още по-добре", коментира Димитров, който допусна само 12 непредизвикани грешки в двубоя.  

Хуркач, който завърши с 19 аса, беше в отлична форма напоследък, като днес допусна едва трета загуба в последните си 16 мача. 

Полякът достигна до финал в два от предишните три турнира, в които участва. Той спечели втората си титла за сезона на "Мастърса" в Шанхай на 15 октомври, а миналата неделя загуби мача за титлата в Базел. 

Преди това в края на февруари Хуркач взе и трофея в Марсилия.

Източник: БТА