0

Е вропейският шампион по биатлон за младежи Благой Тодев показа, че е не само добър спортист, но и човек с голямо сърце. 
Шампионът обяви в специално видео в социалните мрежи, че ще продаде златния се медал от първенството в Словения, който спечели само преди няколко дни, в помощ на медицинската сестра от родния си град Банско - Нели Гълъбова.
Той разкри, че още преди състезанието си е обещал, че ако стигне до отличие, ще го продаде именно за подобна благотворителна кауза. За медала на младия биатлонист ще се наддава, а парите ще отидат за лечението на Нели Гълъбова, която е диагностицирана с онкологично заболяване, а за нейното лечение в Австрия са нужни 120 хиляди лева.

Търгът продължава до края на олимпийските игри в Пекин, на които самият Тодев ще участва.
Днес той бяга на първи пост в мъжката щафета на България на 4 х 7,5 км от Световната купа в Антхолц и се представи на ниво. Тодев не допусна грешка в стрелбата и използва само един допълнителен патрон. В квартета ни  бяха още Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов, а нашите завърши на 16-а позиция с 2+9 на рубежа. И двете наказателни обиколки бяха направени от Синапов на последната стрелба, но въпреки тях българите не бяха затворени с обиколка и завършиха щафетата.

Победител стана норвежкият квартет изпреварил с близо две минути Русия, а трета са германците. 
Това бе и последният старт при мъжете преди олимпийските игри в Пекин, в които България ще участва с четиримата си състезатели. Жените завършват с масов старт на 30-те най-добри, където няма българско участие. В Пекин България също изпраща пълен отбор от 4 биатлонистки.