0

Рим, Пламен Вълков, наш пратеник

Ден преди старта на Европейското първенство по лека атлетика, което започва в Рим утре падна и първият рекорд. Той е по телевизионно покритие на живо на шампионата. Заради големия интерес към първенството и новите договори на ЕА точно 1200 часа ще бъдат излъчени на живо от първенството по целия свят, което е рекорд за Европейската атлетика. Това разкри днес президентът на евроцентралата Добромир Карамаринов на официалната пресконференция в Рим. До него в залата на КОНИ (Олимпийският комитет на Италия) бяха още президентът на местната федерация Стефано Мей, гладната за медали спринтьорка Фемке Бол (Нидерландия), звездата на Италия в скока на височина Джанмарко Тамбери , олимпийският шампион на 100 м Марсел Джайкобс (Италия) и др. В Рим са 9 световни шампиони от Будапеща 2023 г. Повече от 200 журналисти от цяла Европа бяха изпълнили залата и разпитваха гостите близо час. Шампионатът в Рим е и първият в който ще има награден фонд. Благодарение на усърдната работа на Карамаринов и екипа му за топ атлетите ще има 500 000 евро, което е гаранция за силни резултати от 7 до 12 юни. 

„Рим ще бъде домакин на едно историческо европейско първенство 50 години след като е бил домакин на същото събитие през 1974-а. – започна изявлението си Карамаринов. – „Ще участват 48 атлетически федерации и близо 1700 атлети. Най-важното е, че италианският отбор ще участва с пълен състав и рекотрден брой пред собствена публика. Мисля, че това е най-силният атлетически отбор в Европа. Самото първенство ще бъде уникално, защото за първи път имаме бонуси за най-силните постижения и програма ма посланниците на атлетиката – нашите най-силни атлети, които ще участват в Рим. Трудно е да се организира европейко първенство в олимппийска година. Това се се случвало два пъти – Хелзинки 2012 и Амстердам 2016. За съжаление не успехме да го организираме в Париж 2020 поради пандемията. Затова каня жителите на Рим да поздравим най-големите звезди на европейската атлетика на удивителен исторически стадион. Разбира се, искам да благодаря на президента на италианската федерация Стефано Мей, на местния организационен комитет, на всички институции в града, на доброволците и всички членове на отбори, които са тук. Последно искам да пожелая успех на всички атлети, които са главните герои в този спектакъл и мисля, че в последния ден на първенството ще празнуваме най-силния европейски шампионат в олимпийска година, заяви Каракамаринов на пресконференцията.

Първенството на олимпийския стадион в Рим започва утре с участието на четирима от топ атлетите ни. В квалификацията на троен скок от 12,19 ч (бъл.вр.) излизат Габриела Петрова (група А) и Александра Начева (група Б). Тяхната норма за финал е 14,10 м и не би трябвало да им е проблем да я покрият, за да скачат за медалите в неделя (9 юни). В 13,55 ч в битка за финала на скок на дължина излиза и атлет №1 на България за 2023 г Божидар Саръбоюков. Той трябва да скочи 8 м, за да е сигурен, за финала в събота вечер. 


От 21,30 ч е квалификацията на скок на височина с участието на двукратната сребърна медалистка от еврошампионата и втора на олимпиадата в Рио Мирела Демирева. Нормативът на красавицата ни е 1,92 см, които тя има през 2024 г. Да подкрепя атлетите ти в Рим вече е и президентът на БФЛА Иван Колев, за който това е първи шампионат на Стария континент, като ръководител на централата. В първия ден от шампионата ще станат ясни шампионите на – на 20 км спортно ходене (жени), диск (мъже), гюле (жени), 5000 м (жени) и смесената щафета на 4 х 400 м. БНТ ще излъчва на живо първенството.