0

Ш вейцарският зимен център Кранс-Монтана, който бе избран през май 2022 за домакин на Световното първенство по ски алпийски дисциплини, може да загуби организацията, тъй като не е дал никакви финансови гаранции за провеждането й, според Международната федерация по ски (FIS).

Според FIS швейцарците са дали гаранции от името на „швейцарската конфедерация, кантона Вале и обществото в Кранс-Монтана".

Международната федерация се е доверила на декларациите и е посочила курорта за домакин за сметка на Гармиш-Партенкирхен (Германия) и Солдеу (Андора).

След това „Суис ски“ са информирали международната федерация, че "не е възможно" да „осигурят финансовите гаранции без референдум и са помолили да бъдат освободени от това задължение", написаха от FIS.

"Ясно е, че потвърждението на швейцарската федерация за кандидатурата е било напълно фалшиво", обясниха от международната инстанция през швейцарския вестник NZZ.

"Ако „Суис ски“ (швейцарската ски федерация) не може да изпълни ангажиментите си, на FIS не му остава нищо друго, освен да даде домакинството на Световното първенство през 2027 на друг кандидат", заключават от световната централа.

Световните първенства се провеждат на всеки две години, които са нечетни, за да бъде излегнато съвпадение с провеждането на Зимните олимпийски игри. 

Последният шампионат се проведе във френския курорт Куршевел-Мерибел през 2023, а австрийският зимен център Заалбах ще посрещне първенството през 2025.

Този конфликт хвърля сянка върху амбициите на Швейцария да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2030, защото МОК изисква още по-солидни финансови и политически гаранции. 


Междувременно в днешното спускане при жените в Кранс-Монтана победа постигна италианката Марта Басино. Втора остана сънародничката й Федерика Бриньоне, а водачката в генералното класиране Лара Гут-Бехрами се нареди трета.

Басино записа най-бързото време от 1:26.84 минута, с 0.54 повече има Бриньоне, Гут-Бехрами е на 1,11 сек. Зад победителката.

Финиширалата трета швейцарка пое лидерството в класирането и за малката световна купа в спускането от италианката София Годжа, която получи фрактура на подбедрицата и е аут до края на сезона. Гут-Бехрами има 369 точки срещу 350 за Годжа.

В генералното класиране Гут-Бехрами вече има 1374 точки, със 165 повече от звездата на алпийските ски Микаела Шифрин, която се възстановява от травма. Трета в подреждането е Фредерика Бриньоне със 1048 точки.

Американката контузи коляното си миналия месец в Кортина д'Ампецо и оттогава не се е състезавала. Все още не е ясно кога тя ще се завърне на пистата. 

Утре в Кранс-Монтана предстои супергигантски слалом за жени.

Източник: БТА