0

В олейболният национален тим на България при жените загуби на старта на олимпийската квалификация в Япония. Момичетата на Лоренцо Мичели отстъпиха с 0:3 гейма пред Белгия, в отделните части 19:25, 24:26, 21:25 точки в първия си мач от втора  група на турнира.

Началото на първия гейм беше напълно равностойно до 3:3, след което Белгия постепенно поведе с 8:4 след силни изяви в атака на капитанката си Селин Ван Гестел. Това пък накара селекционерът на България Лоренцо Мичели да вземе тайм-аут. Въпреки това, разликата нарасна до 11:4 за белгийките след атака от краче и отлична блокада на Зилке Ван Авермет и аут на Радостина Маринова. След два поредни аса на Манон Стражие и блок на Ван Авермает преднината на Белгия стана 14:4. Постепенно България успя да намали изоставането си до 9:15 благодарение на капитанката си Мирослава Паскова-Кънева, но Белгия веднага си възстанови част от предимството си за 18:10. Двата тима продължиха равностойно до 21:14 след нова успешна атака на Паскова. Българките отново намалиха пасива си до 18:22 след отлична блокада на Борислава Съйкова. В крайна сметка състезателките на треньора Крис Вансник спечелиха гейма с 25:19 след нова атака на Стражие.

И втората част стартира по-добре за отборът на Белгия, който дръпна с 2:0 след атака и блокада на Полин Мартен, а след това с 4:1 след аут на Мария Йорданова. Играта продължи точка за точка до 6:3, след което България стигна до 6:6 след пусната топка на разпределителката Петя Баракова и две страхотни блокади на Мирослава Паскова-Кънева и Борислава Съйкова. "Лъвиците" дори излязоха напред в резултата при 10:8 след атака на Съйкова и аут на Манон Стражие. Белгийките изравниха при 11:11 след нова атака на Стражие и грешка при мрежата на Мария Кривошийска. България си върна веднага преднината при 14:12 след силна атака на Паскова и ас на Кривошийска. Грешка от сервис на Кривошийска и нова атака в аут на Йорданова и 14:14. Поредни отлични атаки на Паскова и Ради Маринова и 16:14 за България. Атака на Селин Ван Гестел и блокада на Полин Мартен и 16:16. Равностойната игра между двата отбора продължи до 23:23, след което България стигна до геймбол при 24:23 след много мощна атака на Паскова. Поредна атака на Стражие и контра на Зилке Ван Авермет и 25:24 за Белгия. Белгийските волейболистки успяха да затворят и втория гейм в своя полза при 26:24 след аут на Мария Йорданова.

На старта на третия гейм България поведе с 6:2 след страхотна контра на Петя Баракова и два поредни аса на Мария Йорданова. След прекъсването за треньора Крис Вансник и Белгия последва атака в аут на Полин Мартен и 7:2. Белгийките успяха да намалят изоставането си до 5:8 след силна атака на Манон Стражие и контра на Селин Ван Гестел. Независимо от усилията на белгийските волейболистки, България запази преднината си до 12:9 след успешни атаки на Мария Йорданова и Ради Маринова. Бърза атака през центъра на Марлийс Янсенс, грешка на българките и технично пускане на Манон Стражие - 12:12 и тайм-аут за Лоренцо Мичели и България. Играта за пореден път продължи точка за точка до 15:15, след което Белгия поведе със 17:15 след две отлични блокади на Селин Ван Гестел и Шарлот Креницки. След второто прекъсване за Мичели и България, последваха нова грешка на българските момичета и контра на Манон Стражие за 19:15. "Лъвиците" намалиха до 18:20 след фантастично вдигане с крак на Борислава Съйкова и блок-аут на Мария Йорданова. Все пак, Белгия си възстанови преднината при 22:18 след нов отличен блок на Ван Гестел. Белгийките задържаха предимството си и спечелиха гейма с 25:21 след силна контра на Полин Мартен, а с това и мача с 3:0.

Най-резултатни за България станаха капитанката Мирослава Паскова-Кънева (3 блока, 33% ефективност в атака и 12% перфектно посрещане) и Радостина Маринова (1 блок и 33% ефективност в атака) с 13 и 12 точки.

За тима на Белгия Селин Ван Гестел (3 блока, 1 ас, 45% ефективност в атака и 30% перфектно посрещане) и Марлийс Янсенс (6 блока и 54% ефективност в атака) реализираха по 13 точки за победата. А Манон Стражие добави още 12 точки (1 блок, 2 аса, 31% ефективност в атака и 15% перфектно посрещане) за успеха.

Утре (17 септември) българските "лъвици" ще изиграят втората си среща на турнира срещу новият европейски шампион и тазгодишен победител в Лигата на нациите Турция, който по-късно днес пък ще стартира с мач срещу Пуерто Рико. Двубоят е от 07,00 часа българско време сутринта.