0

У нгарската федерация по плуване обяви за персона нон грата бившия олимпиец Жолтан Силаги. Тя направи разследване, чийто резултати потвърдиха тежките обвинени към него, повдигнати от една от двете му дъщери - по-голямата Лиляна. Преди година сребърната медалистка от европейско първенство разкри с пост в социалните мрежи, че татко й я е насилвал сексуално, биел я, а освен това упражнявал и психически тормоз над нея от най-ранна възраст. 

Плувкинята е говорила по този въпрос още през 2016 година с психолога на националния отбор, но той е предпочел да прикрие нещата. Сега обаче потвърди нейните думи, облян в сълзи пред етичната комисия.

Жолтан и малката му дъщеря Герда, която също е плувкиня, естествено, отрекоха обвиненията. От федерацията обаче бяха непреклонни и са категорични, че не искат повече да имат нищо общо с него заради недостойните му и накърняващи човешките достойнства и тези на унгарското плуване действия. 

Освен това ще бъде поискано от властите да му бъдет отнет достъпа не само до Лиляна, но и до Герда, която също може да пострада.