0

Б ългарската федерация по ски (БФСки) награди най-добрите състезатели във всички направления по време на официалната церемония с която бе закрит състезателен сезон 2022/23.

На нея присъстваха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, президентът на БФСки Цеко Минев, всички най-добри български състезатели от зимните спортове начело с Алберт Попов и Радослав Янков, както и много ветерани, спонсори, журналисти и деятели.

Сезонът бе един от най-успешните в историята на федерацията.

В него Алберт Попов за първи път влезе в топ 3 на слалома в старт за Световната купа, което български алпиец не бе правил близо 40 години.

Радослав Янков зае четвърто място на паралелен слалом на Световната купа по сноуборд в Банско и седмо на световното в Грузия.

Тервел Замфиров и Петър Гергьовски станаха световни шампиони по сноуборд при младежите, а Александър Кръшняк спечели 2 сребърни медала от първенството в Банско. Кристиян Георгиев и Петър Гергьовски  завършиха четвърти при младите таланти под връх „Тодорка“.

В началото на церемонията президентът на федерацията Цеко Минев отличи с плакет министър Весела Лечева за подкрепата, която министерството оказва през годините на проекта „Научи се да караш ски“. Социално насочената програма на федерацията стартира през 2008 г, когато Весела Лечева отново бе начело на българския спорт. От тогава досега са проведени 14 издания, като годишно те обхващат над 60 училища от цяла България, а обучените ученици от 1 до 4 клас вече са над 40 000.

„Тази програма е важна, защото дава възможност на децата не само да карат ски, но да са в планината. Поздравявам федерацията, че е наш партньор в нея, както и за последователната политика да развива таланти в ските и сноуборда. Домакинствата на големи състезания показват, че работите професионално и сте спечелили доверието на световната федерация“, каза Весела Лечева.  

Цеко Минев награди от името на федерацията с парични премии Алберт Попов и неговия треньор Ивайло Борисов, за силните изяви през изминалия сезон.

Главният изпълнителен директор на Fibank Никола Бакалов също награди Попов и Борисов от името на банката, която е генерален спонсор на федерацията.

„Горд съм, че за поредна година имам привилегията да наградя най-успешните ни ски и сноуборд състезатели. Изминалият ски сезон бе един своеобразен връх в дългогодишната работа и отдаденост на спортистите ни, треньорите им и разбира се на целия екип на Българската федерация по ски”, каза Бакалов след церемонията. Той връчи чек с парична премия от 10 000 лв. на Алберт Попов, а неговият треньор Ивайло Борисов получи финансов бонус от 5000 лв.

Тандемът бе отличен и от Българския олимпийски комитет с юбилейни монети за 100 г БОК. Те им бяха връчени лично от генералният секретар Белчо Горанов.

Тамара Жизем от фирма Vist, която е официален доставчик на екипировка на БФСки отличи Алберт Попов с чек.

Федерацията по ски закри един от най-успешните си сезони
БФСки БФСки БФСки
20

Президентът на федерацията отличи с финансова премия Камен Златков за впечатляващото му представяне в стартовете за Европейската купа по ски.

Камен и неговия брат Калин, който постигна сериозен прогрес в ранглистата през сезона бяха отличени от генералния спонсор Дженерали България. Наградите им връчи главния изпълнителен директор на компанията Никола Станчев.

Калин и Юлия Златкови, които спечелиха първото място и във възстановения формат на Балканската купа за сезон 2022/23 бяха наградени от от Ауди България, чрез Лъчезар Георгиев, бранд мениджър на компанията у нас.

За силните си изяви през сезона Радослав Янков и неговият треньор Георги Атанасов също бяха премирани от федерацията и Fibank.

Те получиха и юбилейни олимпийски монети генералния секретар на БОК Белчо Горанов.

Никола Бакалов награди с чекове от Fibank и призьорите от младежкото световно по сноуборд Тервел Замфиров, Петър Гергьовски, Александър Кръшняк и Кристиян Георгиев.

 „Всичко, което правят тези момчета за българския спорт ни прави щастливи, защото именно с тяхна помощ България се завръща на картата на световните ски и сноуборд дисциплини и е ясна заявка за това какво още можем да достигнем”, добави Бакалов, след като връчи чековете на младите таланти.

Четиримата получиха награда и от Ауди България, която им бе връчена от Лъчезар Георгиев, бранд мениджър на марката у нас. Белчо Горанов връчи олимпийски грамоти на талантливите ни сноубордисти Андреа Коцинова, Иван Иванов, Тервел Замфиров и Петър Гергьовски, които спечелиха медали на Европейския младежки олимпийски фестивал в Италия и на техните треньори Анатоли Замфиров, Сотир Марков и Виктор Жеков. Горанов отличи и ваксмайстора на Радо Янков и тима Мирослав Пандуров.

За отличното провеждане на Световната купа по сноуборд и младежкото световно в Банско президентът на БФСки Цеко Минев отличи Георги Бобев зам.председател на организационния комитет и Мая Христоскова, изпълнителен директор на Юлен АД.

По традиция президентът на БФСки Цеко Минев връчи плакети на ветераните на белите спортове, които са навършили кръгли годишнини през сезон 2022/23.

Отличени бяха Сашо Диков, Иван Жарков, Антоанета Златарева, Адриана Попова, Камелия Коцова-Благоева, Борислав Киряков и Атанас Симитчиев.

Петър Панков получи приз за успешното завършване на маратона по ски бягане „Васалопет“.

Постигането на всички тези резултати от спортисти бе немислимо без сериозната подкрепа на спонсорите на БФски. От името на федерацията Цеко Минев изказа огромната си благодарност към всички тях за доверието и съвместната работа, особено през последните няколко предизвикателни сезона.

Той отличи с плакети представителите на Fibank, А1, Ауди, Дженерали и Инса Ойл.

 

Церемонията продължи с награждаване на най-добрите през сезона в четирите направления на БФСки.

„Ски алпийски дисциплини“

Носители на Купа България:

·      Жени – Юлия Златкова (СК Юлен)

·      Мъже – Калин Златков (СК Юлен)

 

Носители на купа "Надежди" при момичетата и момчетата старша възраст:

·      при момичетата до 16 години първа е Ева Колева (Витоша ски)

·      а при момчетата до 16 години - Аспарух Соколов (Витоша ски)

Купа Надежди, младша възраст
·      Момичета до 14 години - Маргарита Беязова (Мотен)
·      Момчета до 14 години - Милуш Панчев (Юлен)
Купите бяха връчени от Иван Каневчев, координатор „Алпийски ски“ във федерацията

 

„Сноуборд“

 

Носители на Купа България в паралелните дисциплини:

·      Жени - Живка Узунова, СК Амер Спортс

·      Мъже - Радослав Янков, СК Амер Спортс

Купите връчи Емануела Фратева, координатор „Сноуборд“ във федерацията

 

Носители на Купа “Надежди”, паралелни дисциплини:

·      Момичета до 15 г – Малена Замфирова (СК Юлен)

·      Момчета до 15 г. – Ивайло Ерменков (СК Блейд)

 

Купа „Надежди“, свободни дисциплини

·      момичета до 15 г – Яна Попова (Бороборд)

·      момчета до 15 г – Дамян Янчев (НСА)

 

·      Купа “Надежди” Момичета до 13 г. - Радостина Славова (Бороборд)

·      Купа “Надежди” Момчета до 13 г. - Антоний Антонов (Бороборд)

 

Купите връчи Георги Атанасов – старши треньор на националния отбор по сноуборд

 

„Ски бягане“

Носители на Купа България

·      Жени - Антония Григорова (Александър Логистикс)

·      Мъже - Марио Матиканов (Александър Логистикс)

 

Купа Надежди

·      Момичета, старша възраст - Николета Джелепова (Александър Логистикс)

·      Момчета, старша възраст - Ивелин Машов (Рилски скиор)

 

·      Момичета младша - Христина Димчева (Тритон Екстрийм)

·      Момчета младша - Ангел Мандалиев (Тритон Екстрийм)


Призове Олимпийска надежда

·      Девойки до 16 години - Елена Христева (Тритон Екстрийм)

·      Юноши до 16 години - Илиян Тодоров (Александър Логистикс)

 

Отличията връчи Веселин Цинзов, координатор „Ски бягане“ във федерацията

 

„Ски скок“

·      Носител на Купа България мъже – Владимир Зографски, НСА

·      Купа Надежди момичета старша – Божидара Бакова (Бояна Тийм)

·      Купа Надежди момчета старша – Алек Фешев (Бояна Тийм)

·      Купа Надежди момичета младша – Ива Карадимова (ОТП)

·      Купа Надежди момчета младша – Данаил Павлович (Бояна Тийм)

 

Купите  връчи Захари Сотиров, координатор „Ски скок“ във федерацията

По традиция БФСки връчва всяка година и плакет на журналиста отразил най-обективно постиженията на спортистите от федерацията. Тази година призът получи Георги Пехливанов от „Мач Телеграф“. Той бе награден от Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.