0

Р оджър Федерер сложи край на бляскавата си кариера с емоционален мач на „Лейвър Къп“ в "О2 Арена" в Лондон. 41-годишният швейцарец обяви оттеглянето си от тениса на 15 септември, но искаш да изиграе поне още един мач. Федерер игра на двойки заедно с големия си съперник през годините Рафаел Надал, като двамата са част от отбор Европа. Те загубиха с 6:4, 6:7 (2), 9:11 от Джак Сок и Франсис Тиафо.

Федерер показа, че макар и тялото му вече да не издържа на високото темпо, той все още може да играе добре, а в първия сет направи няколко страхотни удара, включително и един, в който прекара топката през малката дупка между мрежата и колчето, на която е вързана. „Окото ми още е добро“, пошегува се Роджър.

Федерер и Надал взеха първия сет, а във втория водеха, но изпуснаха преднината си. В решителния тайбрек Тиафо и Сок успяха да удържат големите звезди и стигнаха до успеха.

След мача Федерер трудно удържаше емоциите си и се разплака.

"Ще минем през това нещо някак, обещавам. Беше страхотен ден и се радвам, че съм тук, сериозно. Насладих се на този мач, тъй като всичко в него бе за последно. Тук съм с фенове, приятели и семейство, така че няма как да не бъда щастлив. Мачът също бе страхотен. Не очаквах кариерата ми да бъде такава. Просто исках да играя тенис, а вижте днес къде сме. Това беше едно чудесно приключение за мен. Благодаря на абсолютно всички по целия свят за това, което ми дадоха през годините. Жена ми (Мирка) можеше да ме спре преди години, но не го направи. Позволи ми да играя дотогава, докато искам да го правя. Благодаря ти за това! Нямаше да бъда тук и без родителите ми, така че благодаря и на тях. Благодаря на всички Ви за тази фантастична вечер", каза Федерер, а Надал също трудно сдържаше сълзите си и се разплака.