0

Снежана Иванова, Глазгоу

Единственият ни представител на световното първенство по лека атлетика в Глазгоу – Божидар Саръбоюков, получи фенско внимание още преди да е започнал участието си на шампионата.

На летището във Франкфурт, докато Божидар и треньорът му Димитър Карамфилов изчакваха полета си до Шотландия, към тях плахо пристъпи девойче, което ги заговори на български. 

Тя поиска автограф от атлет №1 на България за 2023 г. и се снима с него с българския флаг.

Оказа се, че 26-годишната Лив Георгиева, чиято майка е от София, но живее с цялото си семейство в Дания, също е бивша лекоатлетка. „Бях спринтьорка и тренирах при бащата на Андреас Трайковски (бел. ред. - северномакедонец, който живее в Дания), но получих тежка контузия на колената и заради това преустанових“, разказа Лив на българската група. Сега тя пътува за Шотландия, за да подкрепя спринтьорките на Дания, които са й добри познати.
„Успех и на Божидар! Ще му стискам палци“, пожела Георгиева.

Саръбоюков и Карамфилов пристигнаха след 1 часа през нощта българско време в Глазгоу и днес следобед ще направят лека тренировка в официалната за световното зала „Емирейтс Арена“ в Глазгоу, където от утре започнат стартовете.

Финалът в скока на дължина е в събота, 2 март, от 12 часа българско време, а компания на българина ще правят още 16 елитни скачачи.